Lear király előadás a Móricz Színházban

Lear király előadás a Móricz SzínházbanShakespeare Lear király című darabja látható május 15-étől a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A Lear Shakespeare egyik leghíresebb, döbbenetes erejű, világpusztulást felvázoló tragédiája: generációk csapnak benne össze, testvérek törnek egymás életére, egyetemes, öröknek hitt emberi értékek és törvények hullnak porba.

SHAKESPEARE
LEAR KIRÁLY
Fordította: Nádasdy Ádám
Zene: Borlai Gergő

LEAR        HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA      
GLOSTER GRÓF        GÁSPÁR TIBOR      
KENT GRÓF        FAZEKAS ISTVÁN      
CORDELIA (BOHÓC)        KUTHY PATRÍCIA      
GONERIL        MOLNÁR MARIANN      
REGAN        FRIDRIK NOÉMI      
ALBANY HERCEG        FELLINGER DOMONKOS      
CORNWALL HERCEG        NAGYIDAI GERGŐ      
EDGAR        OLT TAMÁS      
EDMUND        VASZKÓ BENCE      
OSWALD        RÁK ZOLTÁN      
A BURGUND HERCEG        TÓTH ZOLTÁN LÁSZLÓ      
FRANCIA KIRÁLY        PÁSZTOR PÁL      
LOVAG        AVASS ATTILA      
ORVOS        PETNEHÁZY ATTILA      
ÖREG BÉRLŐ        LENGYEL JÁNOS      
SZÁZADOS        SOLTI CSANÁD      
TISZT        MARCSINÁK ANIKÓ      
CURAN              , ILLYÉS ÁKOS


Továbbá
Tisztek, követek, katonák, kísérők és szolgák…

CSONTOS NOÉMI, MAJOROS ANGÉLA,
SOMOGYI NIKOLETTA,VÁMOSI JUDIT,
HOLLÓ ARNOLD, KERTÉSZ ZSOLT, VÁMOSI GERGELY

 
Díszlet: MENCZEL RÓBERT
Jelmez: DARÓCZI SÁNDOR
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Dramaturg: FARAGÓ ZSUZSA
Segédrendező: RAJKÓ BALÁZS
Rendező: TELIHAY PÉTER


 

A darab:
 

Móricz Zsigmond Színház - Nyíregyháza - Lear királyA Lear Shakespeare egyik leghíresebb, döbbenetes erejű, világpusztulást felvázoló tragédiája: generációk csapnak benne össze, testvérek törnek egymás életére, egyetemes, öröknek hitt emberi értékek és törvények hullnak porba. Egyre kegyetlenebb csapdákba űzi áldozatait az irányt tévesztett szeretet, a fel nem ismert bűntudat, a jeges önösség, és a mindenáron birtokolni akaró vágy. Vihar tombol Lear fékevesztett, gazdátlanul sodródó birodalmában: kint, az irányíthatatlan természetben éppúgy, mint odabent, a lélek színpadán. Apokaliptikus világ, ahol tér és idő, ember és állat, test és lélek egyaránt kizökkent: tébolyult, kétségbeesett lelkek próbálnak kapaszkodót, menekvést, kiutat találni – ha még létezik egyáltalán… Az emberi lét minden fontos kérdése megjelenik a darabban; a világ eredendő értelmetlenségét, s benne az ember eredendő otthontalanságát ábrázolja, mely „a lét legszélsőbb határai felől” támad és pusztít. A széthulló család és a gyermeki hálátlanság megrázó történetén túl a világban szembenálló gonosz és jó szinte kozmikussá felnagyított harcát ábrázolja. A kizökkent idő, a sarkaiból kifordult világ félelmetes látomása, ahol jó és rossz egyaránt elbukik, s a halálban furcsamód megtisztul (vagy inkább feloldódik, megsemmisül, eltűnik) a rossz is.
Talán apokaliptikus világképe, talán különös erejű válság-lenyomata miatt napjainkban különösen aktuális: több színház is műsorra tűzi, játsszák a fővárosban és az ország különböző pontjain. A Móricz Zsigmond Színház bemutatóját Telihay Péter rendezi, igazi különlegessége, hogy új fordításban mutatjuk be, melyet az egyik legkitűnőbb kortárs Shakespeare-fordító, Nádasdy Ádám készített.