Robbanóanyagokat találtak Nyírbátorban

Tucatnyi éles puskagránátot, valamint több mint száz robbanóanyagot is tartalmazó gyakorlógránátot és más tüzérségi lövedéket találtak a rendőrök nagy mennyiségű honvédségi gyakorló eszköz között kedden este egy lakott területen kívül eső telephelyen Nyírbátor közelében.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság bejelentés alapján tartott helyszíni szemlét a város határán kívül található telephelyen. A körbekerített, de éjjel őrizetlenül álló ingatlanon ládák százaiban éles lövedéknek látszó eszközöket is találtak, ezért értesítették a Készenléti Rendőrség tűzszerészeit. A rendőrök a tűzoltók segítségével egész éjjel kutattak a gyakorlógránátok között működőképes szerkezetek után. Reggelig több mint száz veszélyesnek ítélt eszközt szállítottak el.

A Nyírbátori Rendőrkapitányság robbanóanyaggal, robbantószerrel és lőszerrel visszaélés bűntett megalapozott gyanújával rendelt el nyomozást. Dr. Tarcsa Csaba r. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint a magántulajdonban lévő cég korábban honvédségi eszközök megsemmisítésére kötött szerződést. A papírok alapján a szerződésben foglaltakat már teljesítették, így a nyomozóknak azt kell tisztázni, hogy a most megtalált anyagok hogyan kerülhettek oda. A körülményeket vizsgálja a rendőrség, a büntetőeljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Jogszabályi háttér:

Visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel

Btk. 263. § (1) Aki robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül készít, megszerez, tart vagy a tartásukra nem jogosult személynek átad, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntettet követ el, és öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) A büntetés az (1) bekezdés esetén öt évtől tíz évig, a (2) bekezdés esetén öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) üzletszerűen,
b) bűnszövetségben
követik el.
(4) Aki a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.