Árvizek: gyors támogatást az érintetteknek

Árvizek: gyors támogatást az érintetteknek Tagállamok közötti együttműködés, támogatás az érintetteknek, árvízvédelmi irányelv, szolidaritási alap - ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik az EP csütörtökön elfogadott, a  közép-európai árvizekkel kapcsolatos állásfoglalása.

Az EP-képviselők 530 igen, 7 nem, 5 tartózkodó vokssal elfogadott állásfoglalásukban együttérzésüket és szolidaritásukat fejezik ki a katasztrófa sújtotta területek lakosaival, más országok mellett külön megemlítve Magyarországot.

A parlament felszólítja Bizottságot és a tagállamokat, hogy a lehető leggyorsabban támogassák a katasztrófa által érintetteket. A képviselők azt kérik a tagállamoktól, tegyenek eleget az unió árvízvédelemről szóló irányelvének, és vegyék figyelembe az árvízkockázati térképeket a területfejlesztési tervek elkészítésekor.

Az EP arra ösztönzi a tagállamokat, működjenek együtt a természeti katasztrófák megelőzésében.

A képviselők szerint a Szolidaritási Alapról szóló rendelet alapvető fontosságú lenne a természeti katasztrófák által okozott problémák rugalmasabb és eredményesebb kezeléséhez. A parlament nehezményezi, hogy a Tanács meggátolta a javaslat végleges elfogadását, pedig az EP első olvasatban már 2006 májusában megszavazta azt.