Erotika és Tűzugrás a Múzeumok Éjszakáján

Múzeumok Éjszakája - Ízek KavalkádjaA Nyíri Mezőség települései számára a 2010-es év egyik legjelentősebb szabadtéri kulturális és gasztronómiai eseménye a IV. Múzeumok Éjszakája - Ízek Kavalkádja Gasztronómiai Fesztivál, amit június 19-én a Vasvári Pál Múzeumban és a Szentmihály téren rendeznek meg Tiszavasváriban.

Erotika és Tűzugrás a Múzeumok ÉjszakájánA rendezvény kora délután kezdődik és várhatóan késő éjjel fejeződik be. A múzeum állandó kiállításai mellett június 19-én két új időszaki kiállítás nyitja meg kapuit.

Kora délután nyílik a "Hej, Halászok, Halászok" c, kiállítás, amely a Nyíri Mezőségen élők halászati kultúráját mutatatja be. Késő este az "Erotika a népi kultúrában" című kiállítását láthatják, az érdeklődök.

Az erotika az emberi élet egyik legnagyobb szervező ereje, kényes volta miatt azonban eddig elég csekély nyilvánosságot kapott, annak ellenére, hogy mind a népi kultúrában, mind a tárgyi környezetben bőségesen találhatunk ebből a tárgykörből merítő alkotásokat. A kiállítás gerincét dr. Újvári Zoltán egyetemi tanár gyűjteménye adja, de emellett bemutatja a hazai múzeumoktól és magánszemélyektől származó tárgyakat is a teljesség igénye nélkül. Lehet itt látni a férfi nemi szervformára kiképzett húsvéti kölni tartót, vagy a női mellet formázó tejkiöntőt is.

A Múzeumkertben minden évben így az idén is gyermekek részére szerveznek programokat (játszóház, kézműves foglakozások stb.) Az idei év különlegessége a debreceni Vojtina Bábszínház fellépése 17.00 órától, valamint 22.00 órától Éjszaka a Múzeumban c. film vetítése.

Hagyomány már, hogy a múzeumi rendezvénnyel párhuzamosan zajlik a múzeum előtt található Szentmihály téren az "Ízek Kavalkádja" Kistérségi Gasztronómiai Fesztivál ahol a térség (Nyíri Mezőség) településinek (Tiszavasvári, Tiszalök, Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszanagyfalu, Rakamaz, Szorgalmatos) gasztronómiai különlegességeit kóstolhatják meg az érdeklődők. Így például a: rabsic levest, korhely halászlé, keszeg tutajos módra, kenyérlángos, töltött káposzta, zúzos lé (vagy Vasvári Zúzos leves), birka pörkölt, Vasvári Ördögpecsenye, gólyafos, vízen kullogó, krumplis lángos, slambuc.

Ebben az esztendőben sem hiányozhatott a kézművesek utcája (szövő, fazekas, kovács, fafaragó, méhész, hímző, kosárfonó, köszörűs, kürtőskalácsos) valamint a tűzugrás. Azt est folyamán színpadra lép Pál István (Szalonna) és Bandája, akik késő éjszakáig húzzák a talp alá valót a Göbölyös táncházban.