Negyedmilliárd forintos programot tervez a Nyírerdő

Negyedmilliárd forintos programot tervez a Nyírerdő Mintegy 7,5 millió forint támogatást nyert a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a KEOP-3.2.1 konstrukción belül az „Erdei élőhelyek védelme és természetességi állapotának a javítása a NYÍRERDŐ Zrt. területén” címmel benyújtott pályázattal – tájékoztatott Kaknics Lajos, az erdőgazdaság vezérigazgatója.

 A kiírás szerint a pályázatokat kétfordulós eljárásban választják ki. Támogatást az első fordulóban nyertes továbbfejlesztésre javasolt pályázatok kaphatnak.

Az irányító hatóság támogathatónak ítélte az első fordulóba beadott pályaművet, és 2010. június 4-én került sor a támogatási szerződés megkötésére. Az elnyert pénzhez a társaság közel 1,5 millió forint önrészt tesz hozzá. Ebből a forrásból a tervezett program előkészítő munkálatait finanszírozzák.
 
A NYÍRERDŐ Zrt. tavaly decemberben nyújtott be pályázatot a társaság által kezelt védett természeti területek és a Natura 2000 oltalom alá eső területek természeti állapotának megóvására, a roncsolt élőhelyek rehabilitációjára. Helyet kapott a pályaműben az ezeken a területeken megtalálható fajok védelme, élőhelyük biztosítása is. Az elképzelések szerint 2011 és 2013 között megvalósulna a védett Debreceni Nagyerdő idős tölgyeseinek folyamatos erdőborítottságot biztosító üzemmódra történő átállítása, a Tisza-menti területek természetességi állapotának javítása, valamint 785 hektáron özönnövények visszaszorítása.
 
A programok megvalósításához több mint 260 millió forint támogatásra pályázik a Nyírségi Erdészeti Részvénytársaság. A Részletes Megvalósíthatósági Tanulmány június elejére készül el, a második fordulóba pedig augusztusig kell a pályázatot beadni. Az elbírálás november végére várható.
 
Röviden az alprojektek jelentőségéről:
- A Debreceni Nagyerdő idős tölgyeseinek folyamatos erdőborítottságot biztosító üzemmódra történő átállítása: azokban az erdőkben, ahol ilyen irányelvek figyelhetőek meg kedvezőbbek a záródásviszonyok, és nagyobb a fajgazdagság. Ezáltal a flóra és a fauna megszűnésének esélye csökkenthető, ugyanakkor az erdőklíma megvédésének is ez a legtökéletesebb módja.
- A Tisza-menti területek természetességi állapotának javítása segíthet az erdők természetességének, biológiai sokféleségének, egészségi állapotának javításában, ezen kívül a leromlott szerkezetű vagy idegenhonos fafajokból álló erdőtársulások tájhonos, adott termőhelynek megfelelő természetes erdőtársulásokká történő átalakításában.
- Özönnövények visszaszorítása: ismert tény, hogy az inváziós fajok jelentős hatással vannak a természetes élőhelyek és az azokat körülvevő területek biológiai sokféleségére, mind a védett, mind a nem védett területek esetében. Ezen fajok jelentős, visszafordíthatatlan ökológiai és ökonómiai károkat idézhetnek elő genetikai, faji és életközösségi léptékben egyaránt. Visszaszorításukkal a természetes növényzet regenerációja gyorsulhat és csökkenhet az erdei újulat fejlődésének károsítása is.