A szerelem diadala - Vidor Fesztivál színházi ajánló

A Katona József Színház - A szerelem diadala produkciója augusztus 28-án (szombaton) 19.00 órától látható a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ
BUDAPEST

Pierre de Marivaux
Fordította: Bognár Róbert


A SZERELEM DIADALA
VÍGJÁTÉK
2010. augusztus 28. (Szombat) – 19.00 órától - Nagyszínpad
 
Leonida királynő egy jogtalanul bitorolt trónt örökölt. A királynő vissza akarja azt adni jogos tulajdonosának Agisznak az ifjú hercegnek, aki a világtól elvonultan él Hermokratész filozófus udvarában. Agisz első pillantásra meghódítja Leonida szívét, aki rögtön tervet is sző a becserkészésére. A megoldás egyszerű: férjül veszi és a trónra ülteti.
 
A szerelem diadala - Vidor Fesztivál színházi ajánló
 
Álruhában, férfinak öltözve lopakodik az imádott Agisz közelébe. A királynő, akit kell pénzzel vagy a szerelem ígéretével veszteget meg. Leonida terve végrehajtásához könyörtelenül elcsábítja a mizantróp filozófust Hermokratészt, sőt annak Leontina nevű, szürke vénkisasszonnyá hervadt húgát is, aki nem sejti, hogy szerelmes lovagja valójában a királynő. Hermokratészt viszont tudja, hogy a férfiruha csinos nőt takar.
 
A szerelem diadala a Vidor Fesztiválon
 
Félreértések és bonyodalmak alakulnak ki. Izgalom pedig akad bőséggel, nem csak a történetben, hanem az előadásban is. Diadalt arat a szerelem. Leonida sikerrel jár, de a kialakult szerelmi négyszögben, végül csak egy valaki kapja meg, amit akart. Furcsa, kicsit szomorú diadal.
 
 
Humorral telített, érzékenyen kidolgozott szituációkon keresztül jutunk el a végkifejletig. Most is érvényesül az abszurd humorral operáló, leheletnyit eltartó katonás játékmód. Ascher Tamás az illúzióit levedlő, objektivizált mesevilágot nyers és elvadult környezetbe rendezi.
 
- Török Zsolt -
 
 
Az előadásról és a társulatról további információ: