VIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus

VIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Nyíregyházán, neves hazai és külföldi kórusok részvételével, a Cantemus Kórusfesztivál, 2010 augusztus 15 és 21 között.

Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál A fesztiválnak otthont adó Kodály Zoltán Általános Iskolát méltán emlegetik a kórusmuzsika fellegváraként. Olyan kórusok születtek falai között mint a (Bartók Béla - Pásztory Ditta díjas, Magyar Örökség-díjas, számos hazai és nemzetközi verseny gyıztese, Európa Nagydíjas) Cantemus Gyermekkar, Pro Musica Leánykar, Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes.

 

A kórusfesztivál szervezői - mint eddig minden alkalommal -, az idén is arra törekednek, hogy a legszélesebb közönség számára tegyék elérhetıvé, a legmagasabb szintő kórusmuzsikát. 9 ország, mintegy 600 énekesének hangját visszhangozzák majd Nyíregyháza és a megye számos településének hangversenytermei és templomai, valamint szabadtéri rendezvényei. A fesztivál szervezıi számára kiemelt jelentıséggel bír, hogy az igényes kórusmuzsikát Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyre több településén mutathassák meg.

 

 

  •  2010. augusztus 15-én 20 órától a Megyeháza Dísztermében a Karvezetıő Mesterkurzus megnyitásaként a Banchieri Énekegyüttes ad hangversenyt.
  •  2010. augusztus 16-án 20 órától a Kodály-teremben kerül sor a Nyíregyházi Cantemus Kórus hangversenyére, melyen ünnepélyes keretek közt nyitjuk meg a fesztivált.
  •  2010. augusztus 17-én, a vendégkórusok fesztivál hangversenyt adnak Vállaj, Újfehértó, Ibrány és Gávavencsellő csodaszép templomaiban. Közben a világhírű Vesna Gyermekkar Oroszországból Nyíregyházán ad koncertet a Kodály teremben.
  •  2010. augusztus 18-án 20 órától a Kossuth téren színes forgatag kezdődik. Indonéz, hongkongi, izraeli, kínai, spanyol, holland, orosz, és természetesen magyar folklór kórusmuzsikát hallhatnak az érdeklıdık.
  •  2010. augusztus 19-én 9 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály termében minősítő versenyre kerül sor, ahol neves nemzetközi zsűri előtt versenyezhetnek a résztvevők. A kórusok arany, ezüst, illetve bronzminısítést szerezhetnek, és számos különdíj és a közönségdíj mellett, kihirdetjük a verseny Nagydíját is. 19 órai kezdettel Tokajban és Dombrádon kezdődnek hangversenyek több kórus közremőködésével.
  •  2010. augusztus 20-án 19 órától kerül sor a Bujtosi Szabadidő Csarnokban a fesztivál gálahangversenyére, ahol minden kórus saját nemzeti kóruskultúráját mutatja be rövid műsorral, majd az egyesített énekkar mintegy 1200 énekessel zárja a fesztivált.
  •  2010. augusztus 21-én 18 órától a Kodály-teremben, a Karvezetıi Mesterkurzus záró hangversenyén a résztvevı karnagyok által vezényelt mőveket a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar énekli, az egész hét munkájának gyümölcseként.

 

A Cantemus Fesztivál az évek során már bebizonyította, hogy a kórusmuzsika szépségének élvezete nem csupán néhány száz énekes kiváltsága, hanem igényes, szórakoztató és egyben felemelő érzés, minden zenét szerető ember számára!

 

 

A VIII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon részt vevő kórusok:

 

Vendég kórusok:

 Nieuw Amsterdms Gyermekkar - Hollandia
  Hong Kong Gyermekkar - Hong Kong
  Jordan Valley Vegyeskar - Izrael
  Renana Vegyeskar - Izrael
  Tama Ifjúsági Vegyeskar - Japán
  Golden Sail Vegyeskar - Kína
  Jiaoda Gyermekkar - Kína
  Vesna Gyermekkar - Oroszország
  Claudefaula Gyermekkar - Spanyolország
  Sant Cugat Gyermekkar - Spanyolország
  Adolf Frederik Ifjúsági Vegyeskar - Svédország
  Aula Kamarakórus - Budapest
  Care Voci Kamarakórus - Budapest
  Grassalkovich Kamarakórus - Hatvan
  Muzsikus Céh Leánykar - Gyöngyös
  Vörösmarty Leánykar - Budapest

 

 

Helyi kórusok:

  Cantemus Gyermekkórus
  Pro Musica Leánykar
  Napsugár Gyermekkórus
  Cantemus Fiúkórus
  Cantemus Ifjúsági Vegyeskar
  Cantemus Vegyeskar
  Banchieri Énekegyüttes

 

 

Web: www.cantemus.hu/fesztival
E-mail: mail@cantemus.hu

Kapcsolat:

Cantemus Fesztivál Iroda
4400. Nyíregyháza, Vay Ádám krt.18.
Tel./Fax: 36-42/508-708