Civil Nap Nyíregyházán

Civil Nap Nyíregyházán A Nemzetközi Pszichiátriai Kongresszus 2010. szeptember 9-11. között kerül megrendezésre Nyíregyházán. A Kongresszus utolsó napján, szeptember 11-én szombaton 10-16 óra között a szervezők Civil Napot tartanak, melynek apropója az Öngyilkosság megelőzésének világnapja.

 Az esemény fókuszában az a sajnálatos tény áll, hogy évek óta nő a serdülőkori öngyilkosságok száma Magyarországon. Az érdeklődőket színes felnőtt és gyermek programokkal várják a szervezők a Nyíregyháza Sóstói Park Hotelnél. A rendezvényen történő részvétel ingyenes, és bárki számára nyitott.

2006-ban 2460 ember követett el öngyilkosságot Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Egy évvel később ez a szám 2440. Hazánkban az öngyilkosságok száma 1988 óta folyamatosan csökken, azonban a serdülőkorban elkövetett öngyilkosságok aránya stagnál, míg a serdülőkori öngyilkossági kísérletek aránya növekszik. Világviszonylatban még mindig az évente legtöbb öngyilkosságot regisztráló tíz ország között van Magyarország.

 

Civil Nap Nyíregyházán

 

A Park Hotel melletti füves területen megrendezésre kerülő Civil Nappal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet erre a súlyos problémára, illetve segítséget kívánnak nyújtani azoknak, akik ilyen jellegű problémával küzdenek.

Az érdeklődőket folyamatos pszichológiai, pszichiátriai tanácsadással, kerekasztal beszélgetéssel, a gyerekeket arcfestéssel, hennatetoválással és játszóházzal várják a program szervezői.

 

Helyszín:

Nyíregyháza Sóstó-gyógyfürdő, Park Hotel kertje, Tölgyes utca 68.

Időpont:

2010. szeptember 11-e, 10-16 óra között

 

Tervezett programok

10.00 – 16.00 Helyi zenekarok fesztiválja:

Fellép a VAN, a Bordó Sárkány, a Jurij és a Skafunderz!

10.00 – 16.00 Gyermek és felnőtt kézműves foglalkozások, óriásbábosok, hagyományőrző fellépések

10.00 – 16.00 A Lelki Gondolatok fája

Mindenki színes szalagokra felírhatja lelki problémáit, és felakaszthatja a színes fára, ahonnan akár el is lehet vinni egy-egy gondolatot a csuklónkra kötve.

10.00 – 16.00 Az Art Brut művészetterápiás galéria kiállítása a 24 órás festőmaraton képeiből

10.00 – 16.00 Mentálhigiénés szaktanácsadás, szakemberek bevonásával, hozzátartozói tanácsadás a betegszervezetek bevonásával, lelki egészségtesztek kitöltése, betegszervezeti bemutatkozási lehetőséggel egybekötve