Kóstolja meg Magyarországot a Sóstói Múzeumfaluban
A rendezvény a népi ételek, agráripari termékek nemzetközi seregszemléje. Idén Dél-Amerika lesz a program kiemelt vendége, s ennek keretében a jármi kiállítóházban ottani népviseletekből és a helyiek mindennapi életéből nyílik kiállítás. A ház udvarán hagyományos módon főzött indián ételek kóstolójával várják az érdeklődőket.
Szeptember 17-18
A program szeptember 17-én 13 órától 18 óráig és 18-án 10-től 18 óráig tart.
A több mint 150 magyarországi és szomszédos országokbéli (ukrajnai, szlovákiai és romániai) résztvevő megismerteti a közönséget saját szűkebb pátriája hagyományos ételeivel, melyeket meg is lehet kóstolni, vagy a kicsomagolt termékeket meg is lehet vásárolni.
A „Kóstolja meg Magyarországot!” címmel szeptember 17-18-án (pénteken-szombaton) a Sóstói Múzeumfaluban zajló rendezvényen Magyarország különböző területeiről, a szomszédos országok határmenti területeiről (Kárpátaljáról, a Vajdaságból és Kelet-Szlovákiából) érkezett csapatok a vidékükre jellemző ételeket készítik el, s kóstoltatják meg a múzeumba látogató közönséggel.
A közel három tucat jelentkező társaság között kuriózum a dél-amerikai ízeket idevarázsoló ecuadori csapat, hiszen a program idei kiemelt vendége a dél-amerikai Ecuador az onnan származó viseletkiállítással. A megye nemzetiségeinek (tirpákok, ruszinok, lengyelek, németek) hagyományos ételei is felkerülnek a képzeletbeli palettára, de érdemes megkóstolni az orfűi medvehagymás rőzsehúst, a tóparti tirpák árvagulyást vagy a cakompakk-ot pandúr módra éppúgy, mint az ungvári szabadtéri múzeumosok hucul borscsát, a kelet-szlovákiai iskeiek brindzás haluskáját és a vajdasági tornyosiak szármáját.
A motorizáció őskorának képviselői is jelen lesznek a rendezvényen, hiszen a nyíregyházi veterán motorok és autók szerelmesei – azon kívül, hogy kiállítják féltve őrzött járgányaikat – „bakkancsos motoros slambuc” fantázianevű ételükkel örvendeztetik meg a látogatókat.
S hogy mindezen ételek ne csak a pillanat részeseivé váljanak, a szokásos receptfüzet is elkészül, s tartalmazza majd’ minden itt készült étel leírását.
Az ízkavalkádot a hagyományos italok, feldolgozott termékek és gyümölcsök bemutatója és vására egészíti ki. Aki vidékünk specialitásait – az aszalt szilvát, szilvalekvárt vagy szilvapálinkát – szereti, éppúgy megtalálhatja majd, mint a bihari szárított tésztaféléket vagy a sajtok sokféle változatait.
Idén sem marad el a Slow Food országos seregszemléje, ahol a „komótos étkezés” hívei találkoznak, cserélik ki tapasztalataikat s fogyasztják el kuriózum-ételeiket.