Nyíregyházán és Nyírvasváriban is megkezdődött a betakarítás

Nyíregyházán és Nyírvasváriban is megkezdődött a betakarításAz Élelmiszerlavina program jóvoltából a nyírvasvári óvodások, általános iskolások, és szociális étkezésre szorulók asztalára ebben az évben közcélú foglalkoztatottak által megtermelt zöldség kerülhet. Ugyanennek a programnak köszönhetően Nyíregyházán egy hajléktalanszállón élő emberek termelhettek maguknak saját munkával élelmet.

A népszerű kezdeményezés keretében idén a Syngenta önkormányzatok és civil szervezetek számára ajánlott fel vetőmagokat és növényvédő szereket.
Az adomány a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutott el a résztvevőkhöz, akik az alapanyagok segítségével saját területüket művelik meg, és saját maguk számára termesztenek zöldséget.
 
 
 
Az Élelmiszerlavinát idén harmadik alkalommal indította útjára közösen a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Ebben az évben új elemként a szervezők egy önkormányzati pályázattal bővítették a programot. Az elképzelés szerint a Syngenta vetőmagot és növényvédő szert ad a résztvevőknek, amelyet helyben a saját termőföld-területük megművelésére használnak fel a pályázók. Az Élelmiszerbankkal februárban közzétett felhívás óriási visszhangra talált, így a tervezett 5 nyertes helyett 9 pályázat – köztük a nyíregyházi és a szintén ebben a megyében található Nyírvasvári - kapott segítséget a megvalósításhoz.
 
Nyíregyházán és Nyírvasváriban is megkezdődött a betakarítás
 
A pályázatok többsége széles helyi összefogásra épül. Nyíregyházán az Életsorsok Egyesület irányításával, és három nyugdíjas mezőgazdasági szakember vezetésével hajléktalan emberek végezték a hajléktalanszállón található földek megművelését. Nyírvasváriban 12 fő közcélú foglalkoztatottnak sikerült a kezdeményezésnek köszönhetően március és október között munkát biztosítani, itt a helyi önkormányzat területeit művelték meg. Noha a szélsőséges időjárási viszonyok nem kedveztek az idei termésnek, és a befektetett munka egy része elveszett, mégis szép zöldségtermést takaríthattak be a nyíregyháziak és a nyírvasváriak. A termést Nyíregyházán a hajléktalanszálló lakói, míg Nyírvasváriban az önkormányzat által üzemeltetett konyhán étkező szociális rászorulók, óvodások és általános iskolások kapják meg.
 
„Ez a kezdeményezés azért is különleges, mert biztos pontot, reményt ad az immár reményvesztett hajléktalanoknak, akik ezáltal a társadalom hasznos tagjainak érezhetik magukat. Az Élelmiszerlavina keretében érkezett támogatás eredményeként nem csak élelmiszert kaptunk, hanem hatékony támogatást ahhoz, hogy ezek az emberek egyszer talán újra önálló életet élhessenek.” – mondta el a program vezetéséért felelős Pál Istvánné, a nyíregyházi Életsorsok Egyesület titkára.
 
http://www.nyirport.hu/sites/default/files/upload/_Cikkek/2010/2010_09/Cikk/Elelmiszerbetakaritas/Burgonyaszedes%20003.jpg
 
„A munkanélküliség sajnos napjainkban - a gazdasági világválság idején - nagyon is fontos probléma, amely községünkben is sok családot érint. Ez a program rögtön felkeltette a figyelmünket, mivel egyszerre nyújt munkát és élelmet a rászorulónak, ezzel két alapvető problémára kínálva megoldást. Természetesen ez csak egy „csepp a tengerben”, de mindenképpen követendő példa. Jó lenne, ha több hasonló kezdeményezés követné ezt az úttörő jelentőségű kezdeményezést.” – tette hozzá Tóth Zoltán, Nyírvasvári Polgármestere.
 
„Mind a nyíregyházi, mind pedig a nyírvasvári pályázat nagyon különleges volt, nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen társadalmi jelentőséggel is bíró munka részesei lehettünk. Az Élelmiszerlavina kiszélesítésével célunk az egyszerű segélyezésen túl a helyben élők bevonása a programba, s mintegy „hal helyett hálót” adni a rászorulóknak, amely, úgy érzem, ebben az esetben duplán teljesült.” – fűzte hozzá Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.
 
Természetesen az önkormányzati mellett folytatódik az Élelmiszerlavina immár hagyományos programja is. Az idei lavinát a Syngenta egy 12 millió forintos vetőmag és növényvédő szer felajánlással indította útjára. A programhoz csatlakozó termelők és élelmiszeripari vállalatok az előállítási folyamat egy-egy részéért felelnek, s a megtermelt javakat saját hozzájárulásukkal kiegészítve adják tovább. Az összefogás eredményeként létrejött tartós élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank ősszel juttatja el a rászorulókhoz.