Újrahasznosítási Hónap 2010: környezetvédelemről kézzelfoghatóan

Újrahasznosítási Hónap 2010: környezetvédelemről kézzelfoghatóanNyíregyházára érkezett az ÖKO-Pannon interaktív rendezvénykamionja, amely egy hónapon át járja az országot, hogy játékos eszközökkel buzdítsa a hulladékok újrahasznosítására az iskolásokat. A program nyíregyházi rendezvényén Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte a diákokat.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. mozgó kiállítása 2007 óta minden szeptemberben útra kel, hogy interaktív játékokkal, kézzelfogható példákkal, élményszerű formában ismertesse meg a magyar diákokat a szelektív gyűjtéssel, a hulladékok újrahasznosításával. A rendezvénykamion megújult arculata a természetben zajló körforgást idézi, arra ösztönözve a fiatalokat, hogy segítsenek hasonlóan természetes folyamattá tenni a csomagolások újrahasznosulását.
Az Újrahasznosítási Hónap rendezvénykamionja 2010. szeptember 8. és október 6. között 19 városba látogat el. Az interaktív kiállítás Nyíregyházán a Kossuth téren települt le, a programot Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere és Petró Árpád, a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője nyitotta meg az óvodások és iskolások előtt. A napot az Alma együttes fellépése zárja, a népszerű zenekar Öko-riadó című koncertprogramjával a szelektív turné minden helyszínén segíti a szemléletformálást.
 
Újrahasznosítási Hónap 2010: környezetvédelemről kézzelfoghatóan
 
Csodák kamionja
Az Újrahasznosítási Hónap kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható, megérinthető. A varázsdoboz, a térképes játék és a papírmerítés új ismereteket kínál, míg a számítógépes kérdezz-felelek a diákok már megszerzett tudását teszteli. A mini hulladékválogató és mágneses szeparátor kicsiben mutatja meg, hogy ipari méretekben is miként osztályozzák, válogatják a szelektíven gyűjtött hulladékokat, a sorbarakó játékban pedig hasznosított másodnyersanyagok mutatkoznak be. A golyós labirintus egy ügyességi feladat keretében tudatosítja a szelektív gyűjtőedények színeit. A kiállítás új eleme a hulladék keletkezésének megelőzésére figyelmeztető 10 hasznos tanács, a megfontolt vásárlás elveitől az újratölthető elemek használatáig.
Anyagok és ismeretek körforgása
A 2010-es évek ifjú generációja már élete legtöbb színterén természetes adottságként kapja a szelektálás lehetőségét. Az ÖKO-Pannon megbízásából idén készült kutatás igazolta a koordináló szervezet évtizedes szemléletformáló tevékenységét: a szelektíven gyűjtők köre az utóbbi két évben is jelentősen növekedett a 18-29 éves korosztályban – 35%-ról 50%-ra. A tapasztalatok szerint, aki óvodás korában egy mesejátékból megtanulja, melyik hulladék melyik gyűjtőbe való, kisiskolásként kitölti a vonatkozó gyakorló füzeteket, esetleg kipróbálja az Újrahasznosítási Hónap játékait, később egy nyári fesztiválon is magától értetődően keresi majd fel a szelektív gyűjtés színes tartályait.
Az ÖKO-Pannon friss adatai szerint az idei első félév mérsékeltebb fogyasztása és a gazdasági visszaesés hatására az előző év hasonló időszakához képest nagyjából 10%-kal csökkent a csomagolóanyagok kibocsátása és hasznosítása is. A lakossági begyűjtés mennyisége azonban nem csökkent, így aránya megnőtt a teljes begyűjtésen belül: az év első hat hónapjában meghaladta a 16%-ot, szemben a 2009 első félévében elért 13%-kal. Az első Újrahasznosítási Hónap évében, 2003-ban az ÖKO-Pannon rendszerében a lakosságtól 4300 tonna hulladékot gyűjtöttek be, 2010-ben már az első félévben átléptük a 26 ezer tonnát.
 
Az Újrahasznosítási Hónap 2010-es rendezvénysorozata az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális alap társfinanszírozásával, a KEOP 6.1.0./B/09-2009-0046 projekt keretében valósul meg.