Akció a falopások megelőzéséért

Akció a falopások megelőzéséért Átfogó, elsősorban a falopások megelőzésére és visszaszorítására szolgáló ellenőrzés helyszíne volt október 8-án Baktalórántháza és környéke. Az esti órákig zajló akcióban a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és baktalórántházi őrsének munkatársai mellett a NYÍRERDŐ Zrt. erdészei, polgárőrök, mezőőrök és vadászok vettek részt.

 Hét csoportban összesen huszonhatan ellenőrizték a térségi erdőket, emellett a faanyagot szállító járműveket is megállították és átvizsgálták.

Kapdos Gábor r. főhadnagy, a Baktalórántházi Rendőrőrs parancsnoka szerint a tavaly óta zajló rendszeres ellenőrzések hatására a térségben visszaszorulóban van a falopások száma: idén tizenöt esetben tulajdon elleni szabálysértés-, tizenhatszor pedig bűncselekmény miatt kellett eljárást indítaniuk. Jellemzően kisebb értékű, húszezer forint alatti értékben elkövetett falopásokkal találkoznak.

Akció a falopások megelőzéséértDebreczeni Ferenc, a NYÍRERDŐ Zrt. igazgatási osztályvezetője azt mondta: évente tíz-tizenkét millió forint kárt okoznak a fatolvajok a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében összesen hatvanezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő társaságnak. Az erdőgazdaság saját eszközeivel próbál segíteni a rászorulókon, hiszen a tűzifánál olcsóbb gally- és tuskó gyűjtésére is lehetőséget biztosítanak a lakosságnak.

 

A pénteki akció során ellenőrzött járművek közül hat (tehergépkocsi, ill. lovas fogat) szállított fát. A fa származása és a szállítólevél minden esetben rendben volt, falopás miatt büntető- ill. szabálysértési feljelentés így nem született.

 

Az ellenőrzések egyéb (közrendvédelmi- közlekedési) statisztikái:

 

Akció a falopások megelőzéséértEgy előállításra került sor rendzavarás szabálysértés miatt. Közúti szabálysértések miatt tizenhét személynek összesen 68.000 forintról állítottak ki helyszíni bírság csekket. A biztonsági öv használatának elmulasztása miatt hét autóssal szemben kezdeményeztek közigazgatási eljárást. Négy további szabálysértési feljelentést tettek szabálytalan kerékpárosok, ill. lejárt vezetői engedély miatt. A traffipax negyvenhat gyorshajtóról készített felvételt.

fotók: Nyírerdő