Egy hét az erdőért - nálunk is megünnepelték az Erdők Hetét

Egy hét az erdőért – Kelet-Magyarországon is megünnepelték az Erdők HetétMagyarországon már 14. alkalommal rendezték meg az Erdők Hete programsorozatot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében közel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. az erdőgazdálkodás mellett mindig fontos feladatának tartotta a környezeti nevelést, az erdészeti tevékenység széleskörű bemutatását is.

 Úgy gondoljuk, hogy a szemléletformálást már a gyermekkorban el kell kezdeni, ebben a munkában nagyon fontos szerepet tölt be az óvodások és iskolások számára változatos programokat nyújtó, Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola, amely Nyíregyházán működik – ismertette Szalacsi Árpád, az erdőgazdaság vezérigazgatója.
 
A társaság évek óta részt vesz az Erdők Hete rendezvényein. Debrecenben ilyenkor hagyományosan megemlékeznek a Nagyerdőről. Október 10. a Debreceni Nagyerdő napja – ezen a napon nyilvánították ugyanis védetté 1939-ben a Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyvben ez a terület az egyes sorszámon szerepel. A Debreceni Erdészet Kartács utcai központjának udvarán levő kopjafákat most is megkoszorúzták a különböző szakmai és civil szervezetek képviselői.
 
A szabolcsi megyeszékhelyen a Nyíregyházi Erdészet és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola szervezett színes programokat azért, hogy a városlakókkal megismertessük az erdészek munkáját, és megpróbáljuk „közelebb hozni” az erdőgazdálkodást az itt élőkhöz – mondta Tölgyfa Gábor, erdészeti igazgató.
 
Ahogy a korábbi években, úgy most is gondoltak az óvodásokra az erdészek: a Százszorszép óvoda Benczúr téri tagintézményének 37 gyermekének alkalma volt a gyakorlatban is kipróbálni a csemeteültetés és a makkvetés „tudományát”. A kicsik a tavalyi vihar után felújított területen pótolták a fácskákat – mindannyian egy emléklapot kaptak az elvégzett munka jutalmául.
Az erdő- és természetismereti akadályversenyen öt nyíregyházi általános iskolai csapat mérte össze tudását. Természetismereti totó, állatfelismerés, növények hajtásainak és terméseinek összehasonlítása – csak néhány a feladatok közül. Végül a Móricz Zsigmond iskola egyik csapata bizonyult a vetélkedő legjobbjának.
Az „Így látom a Sóstói erdőt” címmel meghirdetett rajzpályázaton több mint 190 óvodás és kisiskolás vett részt. Az év fájáról, az ezüsthársról szerzett ismereteiket pedig egy komplex alkotás elkészítésével mutatták be a gyerekek.
Első alkalommal hirdettek Nyíregyházán erdőpedagógiai foglalkozást óvónők részére, a cél az erdőgazdálkodás és a környezeti nevelés fontosságának hangsúlyozása volt. A program során jutott idő az erdei iskolában folyó munka megismertetésére is.
 
Soha ennyien nem voltak még a Sóstói parkerdőben levő Erdei tornapályánál lebonyolított NYÍRERDŐ Családi napon. Jól jelzi a résztvevők létszámát, hogy a 250 méteres Süni futáson, és a 2010 méteres Családi futáson több mint háromszázan álltak rajthoz. Az erdőgazdálkodási munkák bemutatása mellett kézműves foglalkozások, népzenei műsorok szórakoztatták az érdeklődőket. Az erdészek gondoskodtak arról is, hogy senki ne maradjon éhes, a pörkölt „természetesen” gúthi dámhúsból készült.
 
Az Erdők Hete rendezvénysorozat a Sóstói erdőben tett családi túrával zárult, ahol bárki tudakozódhatott az itt folyó munkáról.