Felelősek vagyunk! - Az E-misszió Egyesület közleménye

Felelősek vagyunk! - Az E-misszió Egyesület közleménye Az alumínium italos dobozok használata bauxitbányászattal, annak feldolgozásával – azaz vörösiszap keletkezéssel jár! Ne feledkezzünk meg soha arról, az alupalack vásárlásával, hozzájárulunk akár egy nemkívánatos ökológiai katasztrófához.

A fémdobozok környezetszennyezéséről

Nézzük meg, mit is dobunk pár korty cukrozott lé elfogyasztása után a szemétbe: Egy db 0,33 literes kis alumínium doboz (aludoboz) gyártásához 1,2 kWh szükséges, ami átszámolva azt jelenti, hogy minden darab üres doboz legyártásához 2 doboznyi kőolajmennyiséget kell elégetni. Vagy másképpen: kb. ennyi áramot használ fel egy férfi egy év alatt a villanyborotvájával.

 

Az alumínium bauxitból készül. A bauxitbányászat nyomát gyógyíthatatlan tájseb és a környéket beborító vörös por jelzi. Ennél is súlyosabb azonban a kitermelés föld alatti pusztítása (pl. a Balaton-felvidéki karsztvízrendszer, a Tapolcai tavasbarlang tönkretétele, a Hévizi tó vízhozamának csökkenése).

 

A bauxitból nátronlúg segítségével timföldet állítanak elő, majd ebből elektrolízissel alumíniumot. 1 tonna alumíniumhoz 4-5 tonna bauxitot, 1,3 tonna barnaszenet és 15.000 kWh áramot fogyasztunk el - miközben a kohók körül több négyzetkilométeres lakott területet terít be mérgező szénhidrogén vegyületekkel, kén- és széndioxiddal, klór- és fluorvegyületekkel (ez utóbbiak nemcsak közvetlenül belélegezve károsítanak, hanem porral lerakódva elszennyezik a legelőket is).

 

1 tonna alumínium gyártása során 3 tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik, (ez veszélyes hulladék, és biztonságos elhelyezése újabb környezeti problémákat vet fel).

 

Jelentős környezetszennyezést okoz az italos dobozok értelmetlen szállítgatása is. Magyarországon fém italos dobozt nem gyártanak: a kész (üres) aludobozok külföldről érkeznek kamionokon. Csak a töltő gépsorok vannak Magyarországon, a kamionok innen terítenek szerte az országban.
A dobozok visszagyűjtése, újrafeldolgozása fontos lenne ugyan, hiszen ezzel jelentős gyártási energiát takaríthatnánk meg (kb. 9O%-os az alumíniumnál, kb. 50%-os a bádognál). Csakhogy az újraolvasztás, a lakkréteg elégése újabb súlyos légszennyezéssel jár (rákkeltő furán- és dioxinképződés!), a kinyert másodnyersanyagból pedig csak silányabb minőségű termékek állíthatók elő.

 

Tehát: a fémdobozok gyártása felelőtlen energia- és nyersanyagpazarlás, esetleges újrahasznosításuk látszatmegoldás. A kb. 40 újratöltést kibíró BETÉTES ÜVEGHEZ KÉPEST - egységnyi italmennyiségre számolva az alumínium dobozos csomagolás:

  • 20-szor annyi energiafelhasználását igényel
  • 15-szörös levegő, 3-szoros vízszennyezést okoz (figyelembe véve az üveg visszaszállítását és kimosását is)
  • kb. 25-szörös hulladéktérfogatot produkál.

 

VAJON KI GONDOL MINDERRE, AMIKOR AZ ITALAUTOMATÁBÓL AZ IMÉNT ELŐVARÁZSOLT FÉMDOBOZT EGY JÓL IRÁNYZOTT MOZDULATTAL A KÖZELI KUKÁBA HAJÍTJA?

http://www.sulinet.hu/php/zz/fenntarthatosag/index_aloldal.php?cikk_id=164&szam_id=19