Az év végi ünnepekkel kapcsolatos rendőrségi ellenőrzések

Az év végi ünnepekkel kapcsolatos rendőrségi ellenőrzések Az év végi ünnepekhez közeledve a rendőrség fokozott ellenőrzésekkel és jelenléttel készül a közterületeken, nyilvános helyeken, elkövetett bűncselekmények és szabálysértések megelőzésére.

 A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr- főkapitányság a jogsértések megelőzése, az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében 2010. november 25-én 06.00 órától 2011. január 01-én 24.00 óráig terjedő időszakra a teljes megyére kiterjedően fokozott ellenőrzés tart. Az akció célja az év végi ünnepekhez kötődő közterületen folytatott jogsértő tevékenységek megelőzése, visszaszorítása, felderítése és az állampolgárok biztonságérzetének javítása.

A rendőrség fokozott rendőri jelenlétet biztosít a közterületeken, a főbb közlekedési útvonalakon, nyilvános helyeken és bevásárló központok környékén illetve olyan rendezvények helyszínén, amelyek nagyobb tömeget vonzanak. Kiemelt figyelmet fordít a vagyon és személy elleni bűncselekmények a köznyugalmat súlyosan veszélyeztető bűncselekmények (rablások, alkalmi és trükkös lopások, zseblopások, testi sértések és a garázdaságok) bűncselekmények megelőzésére a bevásárló központok, áruházak, piacok, pénzintézetek, üzemanyagtöltő állomások, vasúti- és autóbusz pályaudvarok, nagy tömegeket vonzó rendezvények, jelentős tömegközlekedési csomópontok folyamatos rendőri ellenőrzésével.

A fenyőfalopások megelőzése érdekében együttműködik az állami- és magánerdők kezelésével megbízott szervezetek vezetőivel, erdészekkel, közterület felügyelőkkel, a mezőőri szolgálatokkal, polgárőrökkel. A közös szolgálatok alkalmával ellenőrzik a közúton jelentős mennyiségű fenyőfát szállító járműveket, a fa származását, valamint a közterület felügyeletekkel közreműködve vizsgálják a közterületi árusok árukészletének eredetét.

Az elrendelt fokozott ellenőrzés keretében figyelmet fordítanak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket birtoklók kiszűrésére és a pirotechnikai termékek birtoklásának, forgalmazásának szabályaira.

Az év végi ellenőrzéseket a rendőrség társszervek mint például a Vám és Pénzügyőrség, Természetvédelmi Hivatal, APEH, ÁNTSZ, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, Szerencsejáték Felügyelet, Természetvédelmi Hivatal, Országos Munkaügyi Központ, Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Helyi polgárőr szervezetek, Polgármesteri hivatalok szakigazgatási szerveinek (halőrök, mezőőrök, településőrök), Közterület Felügyeletek bevonásával végzi.

Kiemelt határrendészeti feladata a rendőrségnek az ünnepek kapcsán megnövekedő határforgalom miatti torlódások kezelése, szükség esetén az utazó közönség más határátkelőhelyre történő irányítása, a zöldhatár útvonalak fokozottabb ellenőrzése.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján intézkedünk a határforgalom szempontjából kiemelkedő napszakokban és időszakokban a határátkelőhelyek maximális áteresztőképességének biztosítására. Az akció ideje alatt fokozottan ellenőrizzük a be- és kilépő jármű és személyforgalmat, különös figyelmet fordítva a körözött személyek kiszűrésére.

A közlekedési balesetek megelőzése és az ittas vezetők kiszűrése érdekében a megye közútjainak főbb közlekedési útvonalain folyamatosan számítani kell rendőri ellenőrzésekre.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Rendőr- főkapitányság az év végi ünnepekkel kapcsolatos rendőri ellenőrzésbe bevonta a megyénkkel szomszédos Román Szatmár- megyei Rendőr- főkapitányságot is. A román kollegák közreműködő jelleggel a magyar rendőrök mellett vesznek részt a fokozott ellenőrzésekben, elsősorban bevásárlóközpontok, nagy forgalmat lebonyolító piacok, illetőleg pályaudvarok környezetében.