Félmillió forinttal a zsebében fogták el a feltételezett uzsorást Nyíregyházán

Félmillió forinttal a zsebében fogták el a feltételezett uzsorást NyíregyházánA Nyíregyházi Rendőrkapitányság nyomozásának jelenlegi adatai szerint a 41 éves helybeli lakos 580.000 forintot adott kölcsön egy férfinak. Az adós kamatostól törlesztett: 780.000 forintot adott meg, a gyanúsított azonban súlyos fenyegetések terhe mellett további hétszázezret követelt.

A megfélemlített sértett még testvére autóját is az uzsorásra ruházta.

Az eljárás adatai szerint a gyanúsított egy idős embertől tízmillió forintot csalt ki. A 61 éves férfit egy kocsmából ismerte, két társával itt játszotta el, hogy a sértettet megmenti egy verekedéstől. A pénzt arra hivatkozva kérte, hogy az állítólagos kötekedőket kórházba juttatta, és ennyibe kerül az eljárás „elsimítása”, valamint az orvosi kezelés. A becsapott ember fizetett, csak akkor kezdett gyanakodni, amikor a gyanúsított további hárommilliót követelt. A sértett eddig mégsem mert a rendőrséghez fordulni, mert félt a másik haragjától.

A gyanúsítottat egy bevásárlóközpont előtt fogták el szombaton a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai. A rendőrök több mint félmillió forintot, valamint a kényszer hatására aláírt gépkocsi-adásvételi szerződést megtalálták az elfogott férfi zsebében. (A videofelvételen látható másik személyről kiderült, hogy csak szívességből hozta el kocsiján a gyanúsítottat, őt végül tanúként hallgatták ki.)

A feltételezett elkövetőt zsarolás és jelentős kárt okozó csalás megalapozott gyanújával vették őrizetbe, előzetes letartóztatást kezdeményezik. A gyanúsított nem tett vallomást. A nyomozás során vizsgálják, hogy a férfi másoknak is adott-e kölcsönt uzsorakamatra.

(Az elfogásról készült videó és nagyobb felbontású fotók a lenti képekre klikkelve tölthetőek le)

-

-

-

 

Jogszabályi háttér

Zsarolás Btk. 323. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást (…)
b) élet vagy testi épség elleni avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel (…) követik el.

Csalás Btk. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el. (…)
(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a csalás jelentős kárt okoz (…)

Uzsorabűncselekmény Btk. 330/A. § (1) Aki a sértett rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet, illetve annak hozzátartozóját súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (…)