November 14-ig tekinthető meg a Zsolnay Kiállítás Nyíregyházán

November 14-ig tekinthető meg a Zsolnay Kiállítás Nyíregyházán A Zsolnay jelenét bemutató Zsolnay remekművek kiállítás-sorozat Nyíregyházára érkezett. Balatonfüred, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Pécs és Szeged kiemelkedő sikere után Nyíregyháza látogatóit is szeretné lenyűgözni a Zsolnay.

Hosszú utat tettek meg a Zsolnay remekművek mielőtt Nyíregyházára érkeztek. A kiállítás-sorozat ötlete még az elmúlt évben fogalmazódott meg, amikor a new yorki Forbes galériában bemutatott világhírű Gyugyi gyűjtemény 19. sz. végén, a 20. sz. elején készült Zsolnay mesterművei elsöprő sikert arattak.
 
 
A Zsolnay remekművek kiállítás-sorozat egyértelműen a Zsolnay márkanév jelenéről szól. Ékes bizonyítéka annak, hogy a Zsolnay jelenleg is képes arra, hogy művészi igényességgel maradandót alkosson. A kiállított tárgyak mindegyike az utóbbi egy-két évben készült, a napi ajánlat része, mégis mindegyikről elmondható, hogy egyedi különleges értéket képvisel.
 
 
Az eddigi kiállítások sikere is ezt bizonyította. Balatonfüreden, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Kecskeméten, Pécsett és Szegeden egyaránt kimagasló érdeklődés kísérte a Zsolnay bemutatkozást. Reményeink szerint nem lesz ez másként Nyíregyházán sem. November 14-ig tekinthető meg a Zsolnay Kiállítás NyíregyházánMinden helyszín különleges adottságokkal rendelkezik, minden kiállítás összeállítása, kivitelezése alkalmazkodik a helyszínhez. A nyíregyházi Városi Galéria viszonylag kisebb méretű termeivel kiváló lehetőséget biztosít a kiállítás tematikus tagolására. A historizáló és szecessziós stílus reprezentánsaként láthatóak lesznek Zsolnay eozin, porcelán és pirogránit tárgyak, de képviseltetik magukat a legújabb, innovatív termékek is.
 
A Zsolnay tárgyak értékmegőrző funkcióját mi sem bizonyítja jobban, mint az a jelenség, mely szerint új gyűjtői kör van kialakulóban. Ezek a gyűjtők nem aukciókra járnak, hanem a Zsolnay márkaboltokban keresik azokat a ma is gyártott tárgyakat, amelyek hangsúlyozottan, számozott kis szériaszámban készülnek, és magas művészi értéket képviselnek. A kiállítás érdekes színfoltja a három színváltozatban készülő Vulkán váza, amely minden bizonnyal a jövőben is magas értéket fog képviselni.
 
 
Rippl-Rónai József a budapesti Andrássy-palota ebédlőjének berendezéséhez készült motívum tervinek felhasználásával készült a Zsolnay legújabb kollekciója, a Rippl-Rónai készlet, amely szintén megtekinthető a kiállításon. Az eredeti készletből az ezredforduló környékén 34 millió forintért kelt el négy darab tányér, amely egyben a készlet értékét is reprezentálja.
 
 
November 14-ig tekinthető meg a Zsolnay Kiállítás Nyíregyházán2008-ban egy nagyszabású, új kezdeményezés is indult. Először tíz vállalkozó szellemű művész – köztük néhány igazi élő klasszikus – tett kísérletet arra, hogy a jelenleg is unikálisnak számító hagyományos Zsolnay-technológiák alkalmazásával autonóm műveket és nem utolsó sorban magas művészi színvonalat képviselő, de gyártásra is alkalmas tárgyakat hozzanak létre.
 
A kiállítás a hagyományos és innovatív Zsolnay tárgyak bemutatása mellett bemutat egy művészi válogatást is az elkészült tárgyak közül. Láthatóak lesznek Csányi Petra, Gellér B. István, Krawczun Halina, Pál Zoltán, Pinczehelyi Sándor legújabb munkái.
 
 
 
A Zsolnay jelenleg gyártott mesterműveinek megtekintésére
november 14-ig van lehetőség
a nyíregyházi Városi Galéria Selyem utcai épületében.
 
 
A kiállítás fővédnöke Dr. Páva Zsolt, Pécs M. J. Város polgármestere
 
 
 
 
Nyitvatartás:
hétfő: csak csoportoknak, előzetes egyeztetés alapján a 42/408-720-as számon
kedd - vasárnap: 9.00 – 17.00
 
 
Jegyek vásárolhatók a helyszínen:
Felnőtteknek: 500,- Ft
Diák, nyugdíjas, csoportos: 300,- Ft
 
Előrendelés: zsolnay@vacimuv.hu
 
 
 
Bővebb információ: 42/408-720
          www.vacimuv.hu