Pirotechnikai termékek év végi felhasználásáról

Pirotechnikai termékek év végi felhasználásáról Magyarországon a petárda magánszemély általi birtoklása és felhasználása egész évben tilos! A petárdák kivételével azonban az egyéb pirotechnikai termékek egy részének egész évben, illetve szilveszteri szabad felhasználása nem tilos.

  Ezeknek a termékeknek a hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentős, rendeltetésszerű felhasználásuk - amely iránt jelentős társadalmi igény mutatkozik - balesetet, sérülést, kárt nem okoz.

 

A jelenleg hatályban lévő rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: az I. pirotechnikai osztályba tartozó „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

 

A kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékokat (pl.: tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

 

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság átmeneti tárolóhelyre, pl. bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük.

 

Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba!

 

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével.

 

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük!

 

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében - a rendeltetésszerű felhasználás során - biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

 

Játékos pirotechnikai termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 kg bruttó tömegig tárolhat, míg a forgalmazható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg bruttó tömeg tárolható.

 

A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

 

·         más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;

·         el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

·         lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;

·         tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;

·         elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;

·         a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;

·         a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad.

 

A rendőrség minden évben tapasztal szabályszegést az árusítás és a felhasználás tekintetében is, ezen esetekben szabálysértési eljárást indít, és amennyiben lehetséges a pirotechnikai terméket elkobozza.

 

Továbbra is érvényben van azonban az a 2005. november 23-ától érvényes korlátozás, hogy Magyarországon tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. A rendelet egyértelműen kimondja, hogy „magánszemély petárdát nem birtokolhat”.

 

A rendelet 2007. december 25-e óta taxatíve pirotechnikai tevékenységnek minősíti a birtoklást. Ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

 

A tűzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívjuk a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre, melyek ismertetésében a média is aktív szerepet vállal a szakszerű, pontos információk átadásával.

A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozására a rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez.