Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben

turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségbenAz Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program támogatási rendszere keretében 49 999 550 Ft támogatást nyert a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. a „Nyírségi Turistavarázs” elnevezésű projekt megvalósítására, melynek elszámolható összköltsége 58 823 000 Ft.

A pályázatot Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata készítette el és nyújtotta be, de együttműködő partnerként csatlakoztak a megyeszékhelyhez Apagy, Nagykálló, Nyírbátor és Máriapócs önkormányzatai és szolgáltatói is. A megvalósításhoz Nyíregyháza önkormányzata 8 823 450 Ft önrészt biztosított.

 

Egy desztináció sokféle szereplőt foglal magába: turisztikai attrakciók, szolgáltatások tulajdonosait, üzemeltetőit, helyi önkormányzatokat, civil szervezeteket, intézményeket, turizmushoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó vállalkozásokat. A turisztikai desztináció menedzsment szervezeti rendszer létrehozásának egyik fő célja ennek a sok szereplőnek az összefogása, tevékenységük összehangolása, a szakmai kontaktus megerősítése. A szervezet kapcsolatot jelent a turista és a fogadóterület között, feladata a turizmusban résztvevők koordinálása. Nyíregyházán és térségében a turisztikai szolgáltatók az önkormányzatokkal együttműködve alakították meg a 27 tagból álló Nyírség Turizmusáért Egyesületet, amely a létrejövő TDM szervezet alapját alkotja. Az Egyesület, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a meghatározó vonzerő tulajdonosok, azaz a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft. és a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. hozta létre a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft-t, a TDM munkaszervezetét.

 

Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben  Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben

 

A gazdasági és pénzügyi fenntarthatóságot, a szakmai működést a pályázati forrás mellett Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzata biztosítja az idegenforgalmi adóbevétel állami normatívával növelt összegéből. A TDM szervezet jövőképe szerint Nyíregyháza és térsége még sikeresebb turisztikai célpont lesz, ennek eléréséhez a szervezet az alábbi prioritásokat jelölte ki: a térség versenyképességének növelése, a minőségi turizmus fejlesztése, a desztináció turisztikai ismertségének szélesítése, imázsának erősítése, intenzívebb marketing tevékenység végzése, komplex turisztikai szolgáltatások kialakítása, a turizmus jövedelemtermelő képességének növelése. Az elnyert támogatásnak köszönhetően kialakításra kerül a TDM iroda, új technikai eszközök kerülnek beszerzésre.

 

Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben  Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben

 

A pályázat fontos eleme a szervezet és humánerőforrás fejlesztés, a munkaszervezet Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségbenfelállítása, az egyesületi tagok szakmai képzése. Elkészülnek azok a tanulmányok (versenyképességi stratégia, vonzerőleltár, vendégelégedettségi kutatás, hálózatfejlesztési és partnerségi cselekvési program, szolgáltatásfejlesztési cselekvési terv, stb.), amelyek a jövőbeni egyesületi és turisztikai munka további szakmai irányvonalának megalapozását jelentik.

 

Javulnak a vendégtájékoztatás feltételei, kültéri információs terminál, touch info pont létesül, az interneten keresztül új foglalási, programtervező rendszer lesz elérhető.

Nagy hangsúlyt kap a marketingkommunikációs tevékenység, kiadványok készítése, kiállításokon való részvétel és a webmarketing - tájékoztatott Furkóné Szabó Marianna, TDM menedzser.

 

  Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben

 

Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben  Turizmusfejlesztés nyíregyházán és a nyírségben

 

Elérhetőség: nyiregyhaza.tdm@gmail.com; +3630/6386-123 Furkóné Szabó Marianna