Nyíregyházán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el

Nyíregyházán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere a súlyosbodó belvízhelyzet miatt  tanácskozásra hívta össze a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság, a Városüzemeltetési Kft. szakembereit. Mussó László önkormányzati képviselőt, a szociális osztály és az építésügyi osztály vezetőit.

Ezt követően Kistelekiszőlőben helyszíni szemlét tartott, majd bejelentette, hogy másodfokú belvízvédelmi készültséget rendel el.

A 460 mm-es éves csapadékvíz átlaggal szemben 2010-ben 1000 mm-nyi csapadék hullott. Ezért Nyíregyháza mélyebben fekvő területein nagyon magas a talajvízszint. Elmúlt hét csütörtöktől kezdődő esőzést a talaj már nem tudja befogadni.

Ráadásul a területek nagy részén nincs, vagy nem megfelelő kapacitású az esővíz elvezető rendszer. A természetes elvezetőket – a régi, nyílt csapadékvíz elvezető árkokat folyamatosan betemette a lakosság.
Mindez együttesen okozza a mostani problémát.
Azt is meg kell említeni, hogy sajnos az előző években a vízgyűjtő területekre építési engedélyek lettek kiadva, ami megsokszorozza a problémát.

Elhárítás

Nyíregyházán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek elA Városüzemeltető Kft. a Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem bevonásával folyamatosan szivattyúzza és elszállítja a belvizet a kritikus területekről. Egyes helyeken szükségessé vált, így elkezdték a homokzsákos védekezést. Jelenleg (12. 09.) 35-40 fő dolgozik napi szinten az védekezési munkálatokban. Négy nagy teljesítményű szivattyú, 8 db szippantó autó vesz részt a védekezésben. Éjszakára 2 db szivattyú és 4 db szippantó autó folyamatos munkavégzése lett elrendelve.

Homokzsákkal történő védekezés a Vincellér u, Ezüstkalász, Határ u. lakóház megvédése, Csernyik bokor a gyalogos közlekedés biztosítása céljából történt. Következik a Rezeda közben három, a Gyík utcában két lakás homokzsákkal történő bevédése.

A Városüzemeltetés 2010-ben beszerzett újabb három nagyteljesítményű szivattyút, a védekezési munka hatékonyságának javítása érdekében, ezek is folyamatosan dolgoznak

Ebben az évben ez a tevékenység – 23 millió Ft-ba került. A víz elszállítása jelenti a legnagyobb költséget.

Legkritikusabb területek

Nyíregyházán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek elA mai nappal összesen 200-ra nőtt a veszélyeztetett épületek száma Kistelekiszőlőben, Borbányán, Oroson, Nyírszőlősön, Sóstóhegyen, a Kertvárosban és Rozsrétszőlőn. Jelenleg 25 épület van kritikus helyzetben

  •  Gyík u. – Lejtő u. – Tégla u. által bezárt területen 14 lakás
  •  Vaskapu utcán 4 lakás
  •  Vincellér utcán 1 lakás
  •  Izabella közben 1 lakás
  •  Rezeda közben 2 lakás
  •  Bögre utcán 2 lakás
  •  Alkotás utcán 1 lakás

van veszélyeztetve.

Nyíregyházán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek elEzen lakások állagát az Építésügyi Iroda szakembereinek meg kell vizsgálni. Amennyiben ez bekövetkezik, az önkormányzat fel van készülve az életveszélyessé nyilvánított házakban lakó emberek elhelyezésére. A lakhatásukat önkormányzati bérlakásokban fogják megoldani.

A védekezés során a Városüzemeltetés napi kapcsolatban van a Katasztrófavédelem Polgári Védelmi Kirendeltségével, a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság területileg illetékes szakembereivel, valamint Mussó László önkormányzati képviselő úrral.

Másodfokú készültség elrendelése

Nyíregyházán másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek elA másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelését jogszabály határozza meg. Ha a csapadékelvezető rendszerek telítettsége olyan mértékű, hogy szivattyúzásra és homokzsákos védekezésre van szükség, akkor szükséges a másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelése.

További kilátások

Bár a városvezetés és az érintett szervek minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet javítására, rövidtávon csak az időjárás változása hozhat gyors eredményt. A meteorológia előrejelzés szerint szeles, hűvös idő várható, ami sokat segíthet a kialakult helyzeten. A szél, ha nem kíséri eső, akkor nagy szerepet játszik a párologtatásban.

Hosszútávon az ún. zápor-tározók megépítése jelent majd megoldást. A szakemberek már dolgoznak szükséges helyzetfelmérésen és a tervek elkészítésén.

  

[bg|_Cikkek/2010/2010_12/Galeria/Belvizhelyzet|3|176|random|#FFFFFF]