Beregszász, Kassa és Nyíregyháza ifjúsági együttműködése

MustárházAz Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló  ENPI Cross-border Programme keretében az ukrajnai Beregszász, a szlovákiai Kassa és Nyíregyháza között valósul meg ifjúságszakmai együttműködés, összehangolt programkínálat az elkövetkező két év folyamán.


 

A kétéves projekt során a Kulturális Életért Közhasznú Egyesület szakmai tanácsadásával létrejön egy ifjúsági központ Beregszászon, mely a nyíregyházi Mustárház tapasztalatait felhasználva várja majd a városbéli fiatalokat.

 

Megvalósul a három város fiatalságának átfogó kulturális felmérése, mely egy kiadványban válik majd hozzáférhetővé a három ország szakemberei számára.

Mustárház

A projekt keretében megtörténik az ifjúsági szakmában dolgozók szakmai képzése, szakmai kiadványok megjelentetése is. A projekt célja, hogy a három ország három városa ifjúsági programok közös szervezésével, cseréjével fűzze szorosabbá kapcsolatait. Ennek érdekében valósul meg idén tavasszal többek között nemzetközi zenei tehetségkutató fesztivál, majd képzőművészeti tábor Nyíregyházán, nyári egyetem Beregszászon, valamint irodalmi estek és művészeti kiállítások cseréje a három város között.

Mustárház

A projekt koordinálását a Mustárházat vezető Kulturális Életért Közhasznú Egyesület végzi, együttműködő partnerek a kassai KIKELET Ifjúsági Egyesület és a beregszászi Kárpátaljai Fejlesztési Társaság. A projekt összköltsége 130 750 Euró, melynek 90 százalékát az ENPI pályázat finanszírozza. A program három személy számára Nyíregyházán, egy ifjúságsegítő számára Beregszászon teremt munkahelyet, valamint közel száz ifjúsági rendezvény létrehozását és ifjúságszakmai kiadványok megjelentetését támogatja. A rendezvények mindegyike nyitott és ingyenes az érdeklődők számára.