Magyar Kultúra Napja 2011 Nyíregyházán

NyíregyházaAz önkormányzat a korábbi évek hagyományait követve ebben az évben is színvonalas egész napos rendezvénnyel emlékezik meg a Himnusz születéséről, a Magyar Kultúra Napjáról. Az ünnepi műsorban a Magyar Kultúra széles spektruma szerepet kap az irodalomtól, a képzőművészeteken át a zenéig. 

 

A programok 2011. január 21-én 11 órától kezdődnek.

Író-olvasó találkozó

Nógrádi Gábor 1947-ben született Nyíregyházán. Kilenc éves korától írt verseket, később novellákat, humoreszkeket. Érettségi után könyvtár-népművelés szakon szerzett diplomát, majd népművelőként dolgozott. Első verse 1964-ben jelent meg a Kelet-Magyarország napilapban, majd az Alföld című folyóiratban. Írásait az Élet és Irodalomban, a Forrás, a Napjaink hasábjain és más lapokban is olvashatta az irodalomszerető közönség. Első verseskötete, a „Kéthátú életünkben”, 1973-ban, első ifjúsági regénye „Gyermekrablás a Palánk utcában” címmel, 1983-ban jelent meg. Volt az Új Tükör munkatársa, a Kurír főszerkesztő-helyettese, majd főmunkatársa, 1992-től szabadfoglalkozású író. 2000-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa, az év legjobb ifjúsági könyvének járó díjjal tüntette ki „PetePite” című gyermekkönyvét. Pályája során több verseskötete, ifjúsági könyve jelent meg. Számos hangjátékot, tévéjátékot és filmet is írt. Ilyen a Sose halunk meg, vagy a Meseautó című film. 

Kiállítás megnyitó

Nagy Lajos Imre DLA  „RETRO- Spekció – válogatás régebbi és új plasztikákból” címmel nyílik kiállítás a Pál Gyula Teremben.

Nagy Lajos Imre Gulácson született, 1949-ben. Az érettségi után földrajz-rajz, majd pedagógia szakon szerzett tanári oklevelet. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán művészeti rajz, szerkesztő és ábrázoló geometria, valamint művészettörténet szakon diplomázott. A Magyar Iparművészeti Egyetem Doktori Iskolájában 2005-ben DLA doktori címet kapott. 1990-től főiskolai docens, 2007-től főiskolai tanár, 1992-től tanszékvezető, 2009-től megbízott intézetvezető, majd intézetigazgató. Több mint húsz szervezet tagja, ill. szakértője. Ilyen a Nyíregyházi Főiskola Szenátusa, melynek választott tagja, vagy az MTA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei testülete, művészeti bizottságának tagsága.

Képzőművészeti tevékenységet az 1970-es évek elejétől folytat, 1974-től  állít ki elsősorban szobrokat és érmeket, ritkábban grafikákat is. Számos önálló bemutatkozás mellett, munkái rendszeresen szerepelnek országos tárlatokon, nemzetközi kiállításokon. Pályafutása alatt számos díjat és elismerést kapott.  2008-ban Nyíregyháza Megyei Jogú Város Művészeti Ösztöndíját, 2010-ben Apáczai Csere János – díjat érdemelt ki.

Köztereinken és középületeinkben eddig több mint 40 plasztikáját (szobrait, domborműveit) helyezték el.

Ünnepi hangverseny

18 órától a város reprezentatív koncerttermében a Kodály Teremben kerül megrendezésre a központi ünnepi megemlékezés, melyen a hangversenyt megelőzően Dr. Kovács Ferenc ünnepi beszéde után kitüntetések átadására kerül sor. Ebben az évben kulturális területen elért eredményekért Bencs László Aranyérem, valamint a Nyíregyháza Város Művészeti Életéért „Barzó Endre-díj” odaítéléséről döntött az önkormányzat. 

 
 

Műsor

Hímnusz

 

Erkel Ferenc: Hunyadi László  - Nyitány

 

Erkel Ferenc: Bánk Bán - "Hazám,hazám..." / Bánk áriája

 

Erkel Ferenc: Bánk Bán - "Ölj meg engemet Bánk" / Melinda áriája

 

Erkel Ferenc: Hunyadi László  - Palotás

 

Erkel Ferenc: Bánk Bán - "Ha férfi lelkedet, egy nőre feltevéd" / Petur bordala

 

Erkel Ferenc: Bánk Bán - előjáték

 

Kodály Zoltán: Székely Fonó  - "A csitári hegyek alatt"

 

Erkel Ferenc: Hunyadi László  - "La grange" / Szilágyi Erzsébet áriája

                                         

Szózat

Közreműködnek:

Cserna Ildikó szoprán, Liszt-díjas Operaénekes a Magyar Állami Operaház Magánénekese

Kazár Tíciána - szoprán

Kiss B. Atilla tenor, Liszt-díjas Operaénekes a Magyar Állami Operaház Magánénekese

Szilágyi Szilárd - tenor

Szabolcsi Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Szennai Kálmán a Magyar Állami Operaház Karmestere

Az ünnepi hangversenyen a Nyíregyházi Cantemus Kórus, illetve a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar és neves helyi énekművészek mellett fellépnek a budapesti Állami Operaház magánénekesei. A helyszínen kamara kiállítással emlékezünk meg a 200 éve született Liszt Ferencről és Kölcsey Ferencről. 

A koncert példás  összefogással és együttműködéssel valósul meg, külön köszönet érte az együttes és a kórus vezetőinek, valamint a fellépő művészeknek.

A koncertre és a többi programra minden kedves városlakót szeretettel várunk, kérem jöjjenek el minél többen és emlékezzünk meg közösen a Magyar Kultúra értékeiről, hagyományainkról. 
 

Városháza Sajtószolgálat