Szombaton startol a X. Sunshine Böllérverseny Napkoron

NapkorJanuár 29-én, szombaton ismét malacvisítástól lesz hangos a napkori Napkorona Udvarház. Az idei X. Sunshine Böllérversenyre eddig közel negyven csapat jelezte részvételét, többen a határon túlról. Erdélyből itt lesz Kaplony és Erdőd csapata, de jönnek az ukrajnai Szalánkról és a szlovákiai Kaposkelecsényről is.


Markovits László és Márkó Zoltán, valamint baráti társaságuk egy rekordkísérlettel is készülnek az idei jubileumi böllérversenyen. A lelkes debreceni csapat szerint nem igaz a mondás, mely szerint „több nap, mint kolbász”, s hogy ezen állításuknak bizonyosságot adjanak, meg sem állnak, amíg 365 méter kolbászt meg nem töltenek mangalica finomságokkal. /Az eddigi rekord 205 méter, amelyet a Tolna megyei Tengelicen állítottak fel tavaly/. 

A disznótoros alapanyaga idén is a mangalica lesz, amelyet - a megfelelő orvosi papírok megléte mellett - a csapatok vagy hoznak magukkal, vagy pedig a helyszínen megvásárolják. A kivalló minőségű magyar mangalicák idén is a tiszaeszlári Kocsis Tanyáról érkeznek. A malacokat fél héttől lehet folyamatosan átvenni, majd miután az uniós előírásokat betartva jobb létre szenderültek a böllérek megkezdhetik a feldolgozást. 

A disznóságokat idén is neves szakmai zsűri bírálja majd. A négyfős bizottságot Dr. Kovács Mihályné a Magyar Gasztronómiai Szövetség Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei elnöke vezeti, a bírálásban közreműködnek még Szoboszlai Gyula-, Cziránku István- és István András mesterszakácsok is. 

Cél idén is hagyományos gasztronómiai eljárások alkalmazásával a legfinomabb hurka, kolbász és toros elkészítése. A bírák minősítik a csapatmunkát és a bölléreket is. A díjátadó ünnepség délután fél ötkor lesz.
A díjak:

    * a böllérek legjobbja
    * a legjobb toros
    * a legjobb hurka
    * a legjobb kolbász
    * a legjobb fogópálinka
    * a legjobb forralt bor
    * közönségdíj a legnépszerűbb csapatnak

Az idei tizedik jubileumi Sunshine Böllérversenyen a programokban sem lesz hiány. A hivatalos megnyitót követően a fesztivál színpadán helyt kapnak a hagyományőrző néptáncosok, de megfordul a mai magyar könnyűzenei élet színe-java. A legkisebbeket az Anselmanók szórakoztatják, de itt lesz az X- Faktor győztese Vastag Csaba is, fellép a 4 For Dance és az Irigy Hónaljmirigy, a nevetetésről pedig Bihari Gellért humorista gondoskodik, valamint élő koncertet ad a Greg Note és a Magna Cum Laude. Az egész napos malackodást Nótár Mary zárja.


Szakál Miki is lelkes Napkorra járó - ebben az évben is részt vesz a versenyen
 

Programok időrend szerint:

    * 6:30 -7:30 Mangalicák átadása a csapatoknak, kábítás, szúrás, kivéreztetés (verseny kezdete)
    * 9:00 Hivatalos megnyitó
    * 9:10 Greg Note - élő koncert
    * 9:40 Csapatok bemutatása
    * 10:00 Akácvirág Néptánccsoport, Napkori Asszonykórus
    * 10:30 Igrice Néptáncegyüttes
    * 11:00 Anselmanók - élő gyermekműsor
    * 12:00 4 For Dance
    * 12:30 Bihari Gellért humorista
    * 13:00 Prémvadászok - élő koncert
    * 14:00 Irigy Hónaljmirigy
    * 14:40 Vastag Csaba
    * 15:00 Magna Cum Laude - élő koncert
    * 16:30 Eredményhirdetés
    * 17:30 Bódi Csaba
    * 18:00 A két zsivány
    * 18:30 Nótár Mary