Táncos február Tokajban

ExperidanceKét tánc-, és egy színdarabbal várja látogatóit az év legrövidebb hónapjában a Paulay Ede Színház. Egy éven belül februárban már harmadszor tér vissza a történelmi kisvárosba az ExperiDance, fellép a Miskolci Nemzeti Színház tánckara, és a tokaji deszkákon szerepel Harsányi Gábor, Gregor Bernadett, valamint Németh Kristóf is.

Pikáns helyzetekkel és sok nevetéssel indítja az évet a tokaji teátrum. Február nyolcadikán Gergely Róbert rendezésében a Paulay Ede Színházban mutatják be a Francia négyes, avagy négyen a kanapén című bohózatot. A sztori mondhatni tipikus: egy válófélben lévő házaspár életébe először a férj szeretője toppan be, akit nem sokkal később a feleség ifjú hódolója követ. A kellemetlen helyzetet pedig valahogy kezelni kell, melynek vicces és pikáns előadásáról Harsányi Gábor, Gregor Bernadett, Szabó Zsófi, Németh Kristóf és Szabó Máté gondoskodik.

Román Sándor tánctársulata, az ExperiDance gyakori vendég Tokajban. Egy éven belül már harmadszor látogatnak el a kisváros színházába, most a Revans című darabjukkal. Lúdas Matyi (hiszen eredetileg ú-val írta szerzője, Fazekas Mihály) történetét mindenki jól ismeri, az egyszerű libapásztor történetét adaptálták már színdarabra, filmre és rajzfilmre is.

A népi hőst megformáló pimasz kölyök kalandjait - aki nem fél a tőle erősebb és gazdagabb uraságtól, és háromszor adja vissza neki elszenvedett sérelmeit - a humor eszközeivel mutatja be a tánckar a népszerű ExperiDance stílushoz méltó változatban.
A darabra nyolc hónapig készültek az alkotók, 2003-as premiere óta pedig több ezren élvezhették a színpadi látványvilágot. Arról, hogy a produkció az elmúlt években cseppet sem vesztett értékéből Tokajban győződhetnek meg a táncbarátok, február tizennyolcadikán, este hét órakor.

Négy nappal később a Miskolci Nemzeti Színház mutatja be Carmina Burana című táncjátékát. A megyeszékhely teátrumának tánckara Carl Orff zeneművét adja elő, a tizenharmadik századi verses kódex alapján írt muzsikát a legtöbb koreográfus feldolgozta már. Kozma Attila darabja hűen társul a tavasz, a bor és a szerelem, az élet és a kocsmai örömök, a vágyak himnuszaként emlegetett Orff-műhöz, ami pedig - csak a hegy levét emeljük ki a felsorolásból - Tokajban is méltó helyen van. A produkciót február huszonkettedikén, pénteken este mutatják be a Paulay Ede Színházban.