Testi sértés, zaklatás, zsarolás és rablás általános iskolákban Mátészalkán és Csengerben

RendőrségZaklatással és súlyos testi sértés kísérletével gyanúsít egy 15 éves lányt a Mátészalkai Rendőrkapitányság.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy helyi általános iskolában a hatodikos fiatalkorú tavaly december óta rendszeresen fenyegette, januárban pedig egy alkalommal a tornaöltözőben meg is verte 13 éves osztálytársnőjét. Bár a megvert gyerek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a bántalmazás módja miatt súlyosabb vége is lehetett volna. A gyanúsítottként kihallgatott kamaszlány azzal indokolta tettét, hogy a nemrég érkezett osztálytársa megsértette, mert a háta mögött pletykált

A Mátészalkai Rendőrkapitányság csengeri őrsén zsarolás kísérlete és rablás miatt hallgattak ki egy 16 éves fiút csütörtökön. A megalapozott gyanú szerint a hetedikes kamasz egy osztálytárát veréssel fenyegetve arra kényszerítette, hogy cserélje el vele cipőjét. Amikor a sértett másnap új cipőben jött, azt ugyanígy elvette tőle. Egy másik osztálytársát kétszer megverte, hogy egy-kétezer forintot kapjon, de ez a fiú így sem fizetett. A rendőrséget az iskola értesítette, a gyanúsított beismerő vallomást tett. A fiú azt mondta, hogy otthon kapott pénzt új lábbelire, és így új cipője is lett és a pénzt is megtarthatta.

    Jogszabályi háttér:

    Testi sértés
    Btk. 170. § (…)
     (2) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető a súlyos testi sértés bűntettét követi el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    Zaklatás
    Btk. 176/A. § (…)
    (2) Aki félelemkeltés céljából
    a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, (…)
    vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    Zsarolás
    Btk. 323. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön és ezzel kárt okoz, bűntettet követ el (…)
    (2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást (…)
    b) élet vagy testi épség elleni avagy más hasonlóan súlyos fenyegetéssel,(…) követik el.

    Rablás
    Btk. 321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.