Mikrochippet a kutyákba?!

Állatbarát AlapítványAz állatorvosok, állatvédők és a hatóságok egyaránt üdvözölték azt a jogszabályt, amely 2010. július elsejétől kötelezővé tette a gazdát cserélő állatok mikrochippel történő egyedi jelölését.

A mikrochip egy rizsszem nagyságú eszköz, amelyet az állat bőre alá ültetnek be. A beültetést csak állatorvos végezheti, ideje 2-3 perc, az állat egy tűszúrásnyi fájdalmat érez.

Az apró  kapszulába egy antenna és egy mikorchip van beépítve, amely egy kódszámot tartalmaz. Ezt a kódot, a gazda, nevét és elérhetőségeit regisztrálva egy adatbázisban eltűnés esetén könnyen hazajuthat az állat. A regisztráció nagyon lényeges része a folyamatnak, ugyanis nyilvántartásba vétel nélkül hiába van jelölve az állat, nem kereshető vissza az országos vagy nemzetközi adatbázisokból. Gyakran az akciósan beültetett chipeket nem, vagy csak saját, nem hozzáférhető rendszerükben regisztrálják az állatorvosok. Az Állatbarát Alapítvány munkatársai azt javasolják a gazdáknak, hogy tájékozódjanak, ellenőrizzék hogy kedvenceik chipszáma regisztrálva van-e a rendszerben

Állatvédelmi szempontból azért előnyös a chipek használata, mert így néhány perc alatt sikerül azonosítani a kutyust és visszajuttatni a gazdájához. Az Állatbarát Alapítvány működése során volt olyan eset, amikor egy kutyus –amelyik nem volt jelölve- 4 hónapig vendégeskedett az Állatotthonban, amíg az eredeti tulajdonosa rátalált, ezzel szemben elkóborolt, chipelt husky 15 perc alatt visszakerült aggódó gazdájához.

Az állatorvosok és a hatóságok munkáját is nagymértékben megkönnyíti az új rendszer, mert a nyilvántartásban meg kell adni a veszettség elleni oltás időpontját, így ellenőrizhetővé válik, az, hogy az állat mikor volt oltva, tehát egy esetleges harapás esetén nem szükséges a veszettség vizsgálata.

Nagy jelentősége lehet, kóbor vagy bántalmazott állat esetén a gazda beazonosíthatóságának. 

Az Állatbarát Alapítvány, minden tőle kikerülő kutyát oltva, parazitamentésítve és egyedileg megjelölve jutatja gazdihoz. Az állatvédő szervezet munkatársai a microchipeket minden esetben regisztrálják. 

Néhány tény, a mikrochipekkel kapcsolatban:

A chip önmagában nem sugároz jeleket, hanem a leolvasó rádiójelére válaszolva jeleníti meg a számsort, emiatt nem alkalmas az állat helymeghatározására.

A beültetett chipet tartalmazó kapszula anyaga nem lökődik ki a szervezetből, a modern chipek a beadás helyén maradnak, nem „vándorolnak”.

A chipek nem tartalmaznak elemet vagy mozgó alkatrészt, emiatt a nem hibásodnak meg.