Felavatták Vasvári Pál mellszobrát Tiszavasváriban

Felavatták a márciusi ifjak egyik vezéralakjának, Vasvári Pálnak a mellszobrát kedden szülővárosában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

A forradalmár nevét 1952-ben vette fel a település, emlékét többek között a térség múzeuma is őrzi. A városban már hagyománnyá vált, hogy minden év március 15-én programsorozattal emlékeznek Tiszavasvári neves szülöttjére, a márciusi ifjak egyik legnagyobb alakjára. Ebben az évben kulturális programok, kiállítás, történelmi játszóház és Vasvári Pál régi-új mellszobrának felavatása szerepelt az ünnepi programban. A Berky Nándor szobrászművész által készített és 1949-ben felavatott köztéri alkotás eredetileg " Tiszabüdi " település részen majd Vasvári Pál szülőházánál állt, de mivel a korábbi városvezetés egészalakos szobrot készíttetett 2000- ben, a forradalmár mellszobrát áthelyezték. A hányatott sorsú alkotás ezután a helyi általános iskola aulájába, majd később a múzeumba került. A több mint 60 éves szobor állapota elengedhetetlenné tette a restaurálást. A munkálatokat Kiss Imre helyi vállalkozó társadalmi munkában végezte el; a múzeum munkatársai emellett igyekeztek méltó helyet keresni a szobornak, így áthelyezték a múzeumkertbe.

A forradalom és a szabadságharc 163. évfordulójának tiszteletére újra felavatták a szobrot, amelyet Kerekesné Lévai Erika a Vasvári Pál Társaság elnöke és Dr. Fülöp Erik polgármester leplezett le. A tervek szerint Vasvári Pál és a Kisszántói Pethe Ferenc - az első magyar gazdasági szaklap szerkesztője - szobra mellett hamarosan helyet kap a város leghíresebb szülöttje a település legnagyobb alakja Kabay János feltaláló, a magyarországi morfin gyártás atyja, a világhírű Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítója. Az ünnepi program a Vasvári-mellszobor felavatása után a "Felcserek és Orvosok" - gyógyítás a háborúkban című, a háborús gyógyítási módokat és a sebesültek ellátásának módszereit bemutató kiállítás megnyitójával valamint történelmi játszóházzal folytatódott. Az est zárásaként látványos díszkivilágítás díszítette a közel 200 éves múzeum épületének falait.

Balogh Tamás