Mától : Biohulladék szállítás Nyíregyházán mindenhol !

Nyíregyháza2011. március elsejétől valamennyi családi házas övezetben szelektíven gyűjthetik Nyíregyháza lakói a biohulladékokat. - tájékoztatta ma dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere, a sajtó képviselőit. A város vezetése – a nehéz gazdasági helyzet ellenére - közel 10.000 db biokuka kiosztásával biztosítja a város lakosságának a hulladékkezelési közszolgáltatás azonos színvonalát.

A biohulladékok elkülönített begyűjtésére 2004. május 01-től van lehetősége a városlakóknak, amikortól 10.000 db biokuka került szétosztásra a város családi házas övezeteinek egy részén. Az azóta eltelt évek bizonyították a biohulladékok külön gyűjtésének fontosságát, létjogosultságát.

A szállításba bevont városrészeken jelentősen lecsökkent a háztartási hulladékok mennyisége, s ezzel párhuzamosan a fizetendő hulladékkezelési díj is, hiszen kisebb űrtartalmú edény is elegendőnek bizonyult a kommunális hulladék gyűjtésére.

Az akkori tervek, miszerint valamennyi kertes házban lehetővé válik a biohulladékok járatrend szerinti begyűjtése mára valósultak meg. Ennek köszönhetően a városban újonnan kialakított hulladéklerakóba kerülő hulladékmennyiség jelentősen lecsökkenhet, amelyre a város saját, természetes igényén túl a törvény is kötelezettséget ír elő.

A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII törvény ugyanis konkrét százalékokat határoz meg az ország számára, mely szerint „a lerakással ártalmatlanított biológiailag lebomló szervesanyag-tartalmat 2014. július 1. napjáig 35 %-ra kell csökkenteni.”
 
E téren a lakosságnak is vannak feladatai, hiszen az előzőek teljesítését csak a képződés helyén történő elkülönített gyűjtés, illetve a szelektív begyűjtés, és a külön kezelés biztosításával érhetjük el.

A biohulladékok begyűjtésének a város egész területére történő kiterjesztésével tehát realizálható a kommunális hulladék mennyiségének a csökkentése, azaz csökkenthető a hulladéklerakóba kerülő szerves anyag tartalom.

Ezen túlmenően a biohulladékok értékes nyersanyagforrásnak minősülnek, hiszen a város komposztáló telepén komposzt állítható elő felhasználásukkal. Az itt előállított komposzt pedig természetesen a város zöldterületein kerül felhasználásra.

2011. március 1-től a következő városrészek kertes házas övezeteink lakossága vehet át biokukákat:

Felsőpázsit, Oros, Belváros, Malomkert, Borbánya, Kistelekiszőlő, Rozsrétszőlő, Butykatelep, Huszár-telep, Nyírjes, Nagyszállás, Kőlapos.

A hulladékgyűjtő  edények pontos kiosztásának idejéről és helyéről értesítőlevélben tájékoztatjuk a lakosságot.