Szétégett villanyóra, lopott árammal működő cserépkályha Nyíregyházán

rendőrségAz áramlopások felderítésére kedden a szabolcsi megyeszékhelyen tartott közös ellenőrzést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.

A harmincnyolc E.ON ellenőr és ötvenkét rendőr bevonásával zajló akcióban először a szolgáltatói szektort - presszókat, pizzériákat, éttermeket vették górcső alá.  Százhuszonegy ellenőrzés alatt ötvenegy szabálytalanságot találtak, melyekből tizenhárom rendellenes-, harmincnyolc pedig szerződésszegő vételezés volt az első megállapítások szerint – azaz például illegálisan befolyásolták a  mérőórákat vagy megcsapolták a fővezetéket. Utóbbiak esetén igazságügyi szakértő bevonásával rendőrségi eljárás indult. 

Munkaidő után a lakossági áramlopások felderítése következett. Kilencvennégy ellenőrzésből harminckilenc feljelentés született, ebből harminchárom ún. szerződésszegő vételezés -  ahol a mérőórákat megkerülve kötötték be az áramot, hat alkalommal pedig ún. szerződés nélküli vételezést fedtek fel, ahol egyszerűen drótot akasztottak az utcai vezetékre. A közvetlen életveszély miatt csaknem tíz esetben azonnal megszüntették a csatlakozást. Tizennyolc embert állítottak elő a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra, hatot őrizetbe is vettek. (a cikk a képek után folytatódik)

Magánlakásban találtak lopótöknek nevezett készüléket, ami olyan túlterhelést okozott, hogy a mérőóra is kiégett. Egy házban még a cserépkályha is az illegálisan vételezett árammal működött.

Az egyes esetekben okozott kár mértékét még vizsgálják. Ha az illegálisan vételezett áram értéke nem éri el a húszezer forintot, tulajdon elleni szabálysértés történt, mely legfeljebb hatvan nap elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha a kárérték meghaladja a húszezer forintot, lopás vétség miatt büntetőeljárás indul, ez esetben a büntetési tétel két évig terjedő szabadságvesztés.

Az illegális bekötések gyakran folyamatos életveszélyt jelentenek az elkövető környezetében, valamint rontják a rendesen fizető ügyfelek által elérhető szolgáltatás minőségét is. A rendőrség és a szolgáltató ezért rendszeresen végez hasonló ellenőrzéseket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.