150 millió forint uniós támogatás a kótaji idősek otthonának

Bővítik az idősek Szeretetotthonát Kótajon. A most induló beruházás eredményeképpen tizenöttel több idős embernek jut majd hely az intézményben. Korszerűsítik az otthon konyháját is, hogy így magas színvonalon biztosíthassák a jövőben a szociális étkeztetést.

A Kótaji Református Egyházközség átépíti emellett a templom-kertben, műemléki környezetben álló épületét is, ahol hamarosan a fogyatékkal élők mindennapjait is megkönnyíthetik, valamint elindulhat a házi segítségnyújtás.
 

A kótaji Református Egyházközség Szeretetotthona a község főutcája mögötti parkos területen helyezkedik el, jelenleg hatvan idős embert lát el. Biztosítják számukra a napi háromszori étkezés mellett az orvosi felügyeletet, a ruházkodást és a kellő gondosságot, hogy minél szebbé tegyék öreg napjaikat.
 

A községben azonban az ellátottakon felül sokkal nagyobb igény mutatkozik a szolgáltatásra, amit jól mutat, hogy most is húszan vannak várólistán. Az intézmény vezetői az idősek mellett szívükön viselik a fogyatékkal élők sorsát is. Ennek oka, hogy a megyében igen kevés olyan intézet létezik, ami megkönnyítené a mindennapjaikat és segíteni tudja őket a társadalomba való beilleszkedésben.
 

A helyzet javítása érdekében az Egyházközség uniós forrásra pályázott. 2010 augusztusában kapták meg szerződésüket, amelyben 148 561 614 forint támogatást kaptak.
 

A most induló  beruházás során kibővítik az idősek otthonának helyet adó épületet. A belső udvar átalakításával nyerik majd az új helyiségeket, például szobákat, közösségi teret, mozgáskorlátozott mosdót. Ennek eredményeképpen további 15 idős embernek biztosíthatják majd az ellátást. Jelentős változás lesz, hogy a konyha is megújul, ami így a mai kor követelményeinek megfelelően szolgáltathatja majd a szociális étkeztetést.
 

A fejlesztés során  átalakítják az Egyházközség egyik műemléki környezetben található, jelenleg használaton kívüli épületét. A templom-kertben álló házat is bővítik majd annak érdekében, hogy itt kapjon helyet a 40 fogyatékkal élőt befogadó nappali ellátás és a házi segítségnyújtás központja.

A támogatásból  új eszközöket is vásárolnak majd. Ezek között hatékony segítséget jelent majd egy 8 személyes gépkocsi, amivel hatékonyabbá válik a szociális étkeztetési feladatok ellátása.
 

A várhatóan 2011 végére elkészülő fejlesztés nemcsak Kótaj időseinek és fogyatékkal élő lakosainak segít majd, de enyhíti a Nyíregyházi-, és az Ibrány-Nagyhalászi kistérségek hasonló gondjait is.
 

A projekt az Észak-alföldi Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő  szervezet segítségével valósulhatott meg.