MÉHÉSZET és NÖVÉNYTERMESZTÉS: Németh András, fiatal gazda vállalkozásának bemutatása

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

  Németh András, vállalkozó 3 éve sikeresen pályázott a FVM Új Magyarország Vidékfejlesztési Programja keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból „A fiatal mezőgazdasági termelők számára indulásához nyújtandó támogatás” jogcímre.

 Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa

 

A támogatási feltételek között szerepelt, hogy olyan fiatalok pályázhatják meg a támogatást, akik a mezőgazdasággal szeretnének foglalkozni, akiknek van legalább középfokú mezőgazdasági végzettsége, illetve azok, akik 18 és 40 év közötti fiatalok és korábban mezőgazdasági tevékenységet nem végeztek. A méhészeti és a növénytermesztési szakmai tapasztalatot, amivel vállalkozását kezdte a családjában szerezte.
 
 
A méhészeti és a növénytermesztési szakmai tapasztalatot, amivel vállalkozását kezdte a családjában szerezte.A vállalkozás bővítésével és fenntartásával célja volt egy új, versenyképes gazdaság indítása. A gazdaság szerkezetének fejlesztése növénytermesztéssel, valamint a méhészet bővítése, műszaki feltételek megteremtésével történt, és az akkor 50 db méhcsaláddal rendelkező vállalkozó a fiatal gazda támogatás felhasználásával 120 krajnai méhcsaládra bővítette állományát.
A méhészeti eszközök rendelkezésére álltak az induláskor, a kaptárakat részben vásárolja, részben maga készíti.
Az méhállományt anyaméhek nevelésével növeli. A mézet a Nyírségi és ÖKO-Melli Szövetkezet (TCS) vásárolja meg, mely szervezetnek tagja. A termelői csoport a mézet felvásárolja,
és feldolgozás után értékesíti hazai és külföldi vevőknek.
 
 
Előállított termékeinek fontos tulajdonságai a vevők számáraEmellett 27,0 ha területen foglalkozik növény-termesztéssel. Az általa termesztett növények: búza, kukorica, napraforgó, őszi káposztarepce, melyet a Helyes Gazdálkodási Gyakorlat előírásait betartva vetésfogóban termel. A GOF Hungary Kft - től és a Demeter és Társa Szárító Kft – től vásárolja a termeléshez szükséges input anyagokat, pl. vetőmag, műtrágya, növényvédő szerek. A terményeket szintén a GOF Hungary Kft . vásárolja meg a vállalkozótól a Demeter és Társa Szárító Kft. mellett.
 
 
 
Előállított termékeinek fontos tulajdonságai a vevők számára
 
 
A növénytermelés során a vevő, a GOF Hungary Kft által javasolt technológiát alkalmazza. A méhészetben törekszik a tiszta, jellegzetes izű mézek (akác, napraforgó, repce, virág) előállítására. 
Tervei között szerepel ”Biogazda képzésen” való részvétel, mivel térségünkben a biotermesztés lehetősége adott (nincs talaj- és légszennyezettség, kedvezőek az éghajlati és talajtani adottságok), és a piaci információkat elemezve kedvezőbb értékesítési lehetőségek biztosítottak a
biotermékek számára.
 
 
A vállalkozó közösségi szerepvállalása

A vállalkozó közösségi szerepvállalása
 
Nagyhalászban szervezett szántóverseny lebonyolításához területet biztosít. Emellett részt vesz a
külterületi utak karbantartásában.
 
 
 
Készült az Európai Unió és a Magyar Köztársaság kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében
 
Készült az Európai Unió és a Magyar Köztársaság kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.
                    
    forrás: Németh András