Összeült Nyíregyháza Város közgyűlése

NyíregyházaDr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere a mai közgyűlés négy témáját emelte ki nemrég tartott sajtótájékoztatótán: a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás beszámolóját, a bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepciót, az új sportrendeletet és a Nyíregyháza-Nyírszőlős kerékpárút programot.

Polgármester úr elmondta, hogy mindent megtesznek a városi ügyek előre vitelében, legyen az kötelezően ellátandó feladat vagy az önkormányzat önkéntes vállalása. Ám az érdemi munka csak a múlt áttekintésével és alapos helyzetfelméréssel kezdődhet el.

A Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás (NYITÖT) – eddigi tevékenységét is átvilágították és olyan hiányosságokat fedeztek fel, melyeket orvosolni szükséges. Kiderült, hogy a 9 önkormányzatot számláló társulás munkájáról eddig egyetlen közgyűlési beszámolóra sem került sor, noha ez évente minimum két alkalommal elő van írva. Ezért a mostani beszámoló a 2008-2010 közötti három évet öleli fel. Adminisztrációs hibából fakadóan egy 56,5 milliós tévesen lehívott normatívát vissza kell fizetni, amit még 10 millió Ft késedelmi kamat is terhel. Ezek a plusz kiadások megtorpanásra kényszerítenek más programokat és jelentős pénzügyi erőforrásokat vonnak el a fejlesztésektől

A sajtóban napirenden van a szociális intézmények jövője. A városvezetés úgy látja, meg kell nézni, hogy az önkormányzat saját maga hogyan tudná jobban kezelni e terület kihívásait. A NYITÖT pontosan az ilyen helyzetek kezelésére jött létre. Az évi 3 milliárd forintos költségvetésű társulásnak jelentősen meg kellene könnyítenie a tagönkormányzatok munkáját. Eddig Nyíregyháza nem tudta kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, noha – a lakosságszám-arányos tagdíjrendszer miatt – a legnagyobb befizetője a társulásnak. Összességében az a tapasztalat, hogy a társuláshoz bevitt intézmények és feladatok nem hoztak magukkal költséghatékonyságot. A Szivárvány Idősek Otthonának bevitele sajnos ellehetetlenítette a kiegészítő normatíva lehívását, így évente 120 millió forintot kell az önkormányzatnak az otthon működtetésére fordítania.

Azért is szükséges a Közgyűlés tájékoztatása, hogy Nyíregyháza a jövőben, a tehervállalásával összhangban legyen képes a társulás adta lehetőségeket kihasználni. 

„Az objektív helyzet és a polgárok szubjektív biztonságérzete nincs szinkronban egymással.”

A bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepció jelentősségét Halkóné Dr. Rudolf Éva alpolgármester ismertette. Kiemelte, hogy ez egy hiánypótló tervezet, hisz a városnak 2007 óta nincs ilyen koncepciója. A stratégiai célok és prioritások megfogalmazása mellett konkrét intézkedési tervet is tartalmaz, feladatokkal és határidőkkel, valamint az ezekért felelős tisztségviselők megnevezésével, akiknek évente kell majd beszámolniuk a Közgyűlés előtt azok végrehajtásáról.

Alpolgármester asszony kiemelte, hogy szemléletváltás szükséges a közbiztonság kezelésében. Fontos a társadalom megfelelő tájékoztatása. Nagyobb szerepet kapnak majd a civil szervezetek, a Közterület-felügyelet és a polgárőrség. Különösen fontos a gyermek- és ifjúságvédelem, a családon belüli erőszak kérdése, de a bokortanyák településbiztonsága is hangsúlyt kap a koncepcióban. 

Sportrendelet
 

Bár a városnak van hatályos sportrendelete, az új, a már korábban ismertetett sportkoncepcióval összhangban és előremutatóan segíti a város sportéletének fejlődését.

Kettős támogatási rendszer kerül bevezetésre. Az egyik eleme a működési támogatás lesz, melynek feltétele, hogy a nyíregyházi nevelésű és kötődésű játékosok érjék el a minimum 30%-os arányt a mindenkori játékos keretben. A másik támogatási forma mértéke a csapat illetve sportág eredményességétől függ majd. Ezeken kívül pontosan szabályozva lesznek a kereskedelmi szerződések feltételei is. A támogatások odaítélésénél és a szerződések megkötésénél a szponzori bevételek havonkénti összegének legalább ugyanannyinak kell lennie, mint az önkormányzat havi működési támogatásának. Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságnak széles mozgásteret biztosít a tervezet, a kifizetett támogatások felhasználásnak ellenőrzése kapcsán.

„Minden projekt akkor működik, ha jól van előkészítve.”

A Nyíregyháza – Nyírszőlős kerékpárút programról Kósa Tímea alpolgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Elmondta, hogy a kerékpárúttal kapcsolatban érdemi lépésekre először 2009-ben került sor. A 2010-ben aláírt támogatási szerződés szerint elvileg 2011 őszére készülne el a kerékpárút. Az előkészítés hiánya azonban veszélybe sodorta a projektet.

Csak a pályázat benyújtását követően hívtak össze lakossági fórumot, ahol kiderült, hogy a 71 érintett telektulajdonos közül mindössze 4 hajlandó térítésmentesen átadni a szükséges területet.

Az eredetileg 85%-os támogatási intenzitású tervezet az eredeti formában már nem kivitelezhető. Jelenleg 39,7 millió forint költségvetési többletforrást kellene biztosítani, hogy a szükséges módosításokkal kivitelezhető legyen a kerékpárút. A közgyűlés elé kerülő tervezetnél az első kérdés, hogy a képviselők támogatják-e az út megépítését úgy is, hogy az többe kerül.