Harminchárom áramtolvaj Nyíregyházán

rendőrségAz áramlopások felderítésére szombaton ismét közös ellenőrzést tartott a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. a szabolcsi megyeszékhelyen.

Szabálytalan vételezés miatt 33 személyt állítottak elő. Ebből 22 esetben megalapozott gyanú merült fel, hogy az eltulajdonított áram értéke meghaladja a húszezer forintot, így büntetőeljárás indult. Az ennél kisebb értékre elkövetett lopások miatt 11 személy ellen szabálysértési eljárás indult, közülük négy emberrel szemben álltak fent a szabálysértési őrizet feltételei.

A most felderített áramlopások döntő többsége ún. szerződésszegő vételezés volt, azaz a villanyórát megkerülve csatlakoztak rá a fővezetékre, de az ellenőrök találtak olyan mérőt is, melyről az elkövető levágta a zárópecsétet, majd úgy próbálta meg visszatenni, hogy azt ne vegyék észre.

Az illegális bekötések gyakran folyamatos életveszélyt jelentenek az elkövető környezetében, valamint rontják a rendesen fizető ügyfelek által elérhető szolgáltatás minőségét is. A rendőrség és a szolgáltató ezért rendszeresen végez hasonló ellenőrzéseket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.