Másfél millió eurós pályázat kkv-knak a román piac meghódítására

2011. június 21. – Akár 1,5 millió eurót, a nagyvállalati kategóriában pályázók pedig 5 millió eurót is nyerhetnek romániai beruházásaikra a Romániában érdekeltségekkel rendelkező vagy a külpiacra lépést fontolgató magyar kkv-k és nagyvállalatok. Az uniós beruházás-ösztönző támogatásra az építőiparban, illetve a termelő szektorban működő kis és középvállalkozások pályázhatnak.

„Bár a fejlesztést vagy beruházást tervező, Romániában érdekeltségekkel rendelkező magyar vállalkozásoknak még mintegy 60 napjuk van a pályázat benyújtásáig, a pályázati anyag összeállításának elkezdéséhez elérkezett az utolsó utáni pillanat” – figyelmeztet az M27 ABSOLVO pályázati, finanszírozási és exporttanácsadó. Kkv-k esetében a benyújtási határidő 2011. augusztus 28., míg a nagyvállalatok 2011. augusztus 16-ig adhatják be pályázati anyagaikat.

A maximum 1,5 millió, illetve 5 millió  eurós pályázati forrás bővítésre, fejlesztésre, a gyártókapacitás növelésére egyaránt felhasználható. A támogatás intenzitása kisvállalkozások esetében 70%, középvállalkozásoknál 60%, a nagyvállalatok esetében pedig 50%. Ez alól a Bukarest-Ilfov régióban működő vállalkozások jelentenek kivételt, a központi régióban az intenzitás valamivel kevesebb.

„A maximum 1,5, illetve 5 millió eurós pályázat a Romániában már érdekeltségekkel rendelkező kkv-k és nagyvállalatok mellett azoknak a vállalkozásoknak is érdekes lehet, amelyek eddig csak fontolgatták a külpiacra lépést. A magas intenzitású beruházásösztönző támogatás a külpiacra lépési stratégiában érv lehet Románia mellett, hiszen a pályázati forrás segítséget ad a helyi saját kapacitás kiépítéséhez” – fogalmazott Gyurácz Németh Iván, az M27 ABSOLVO vezető tanácsadója. A külpiacon való megjelenésnél mindig a legolcsóbb megoldást kell először vizsgálni, ami nagyon ritkán jelenti termelőkapacitás helyi kiépítését, hiszen ennek van a legnagyobb beruházási költsége, de ez alól a jó támogatottságú pályázat kivétel lehet, és belépőt jelenthet a nemzetközi színtérre. Érdemes olyan partnerrel dolgozni, aki meg tudja vizsgálni az összes szóba jöhető megoldást és mindennek finanszírozását is az adott célpiacon. Így az adott vállalkozás a pályázatból finanszírozott beruházásból nem csupán fejleszthet, de egy új 21 milliós piacot is nyerhet.