Fontos a macskák oltása!

Állatbarát AlapítványAz utóbbi időben nagyon sok kismacska érkezik az Állatbarát Alapítványhoz. Sajnos a legtöbbjüknek „csipás a szeme”, amit, ha nem kezelnek akár vakságot is okozhat a kicsiknél.

Ilyenkor első teendőnk az legyen, hogy langyos vizes zsebkendővel, vagy vattával tisztítsuk meg a szemeket (NE KAMILLÁVAL!). Különböző, állatorvosi patikákban is kapható szemcseppel cseppentsünk folyamatosan, mindaddig, amíg a tünetek el nem múlnak. Súlyosabb az eset, ha azt észleljük, hogy a kötőhártya begyulladt, az orr folyik, a macska prüsszög, ilyenkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, mert valószínűleg macskanátháról beszélhetünk.

  Ezek a tünetek akkor lépnek fel, ha az anyamacska előzőleg nem volt beoltva a különböző betegségekkel szemben! Ilyenkor a szoptatás során nem tud a kismacskákban megfelelő immunvédelem kialakulni a betegségekkel szemben. A kölyökcicákban az anyjuktól a placentán át, és a tejjel felvett ellenanyagok szintje a kor előrehaladtával napról-napra csökken. Ezért fontos, hogy 7-8 hetes koruktól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kapjanak. 6-8 hetes korban: macska kombinált oltás, 8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlése, és ne feledkezzünk meg a veszettség oltásról sem (főleg, ha kijáró macskákról beszélünk!).  A védettség fenntartásához az oltások évenkénti ismétlése szükséges. 
A féregtelenítésre is figyeljünk oda: 12 hetes korig pasztával 2 hetente, majd 3 havonta tablettával.

  Az Állatotthonban található cicák oltással rendelkeznek, parazita mentesek. Az Alapítványtól örökbefogadott macskák későbbi oltását a Barzó Állatgyógyászati Centrum kedvezményes áron végzi el.

A leghosszabb távú megoldás azonban mégis az lenne, ha mindenki ivartalanítani tudná nőstény és kandúr macskáját egyaránt!

Bővebb információk:
Állatbarát Alapítvány
cím: 4400, Nyíregyháza, Csatorna u. 2.
tel:42/727-736
e-mail: allatbarat@allatbarat.com
web: www.allatbarat.com