Eltűnt fák nyomában Nyíregyházán

Nyíregyháza2011. augusztus 9-én Bocskai Péter, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtó nyilvánossága előtt számolt be arról, hogy ismeretlen tettes ellen, illegális fakitermelés gyanújával, a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon büntetőfeljelentést tett.

Az igazgató elmondta, hogy egy belső ellenőrzés nyomán merült fel annak a gyanúja, hogy egy belső csoport által Nyíregyházán és vonzáskörzetében, az önkormányzati tulajdonú területeken tiltott fakitermelés és értékesítés folyik.
 

Nyíregyházán az önkormányzati cégeknél jelenleg is zajlik a minden területre kiterjedő átvilágítás. Ennek részeredményeiről az Önkormányzat folyamatosan tájékoztatja a város lakosságát. A cél az ésszerű és költséghatékonyabb gazdálkodás kialakítása. Ez a NYÍRVV Kft. valamennyi ágazatát is érinti és ennek egyik hozadéka a most napvilágra kerülő eset. – Mint emlékezetes, egy hasonló feljelentés már történt korábban hűtlen kezelés és csalás megalapozott gyanújával, a megyeszékhely másik önkormányzati tulajdonú cégénél, a Nyírinfó Kft.-nél. – A NYÍRVV Kft. vezetősége most azzal a ténnyel szembesült, hogy a cég telephelyén található faanyag mennyisége nem egyezik meg a nyilvántartásban szereplő adatokkal. Ezért Bocskai Péter ügyvezető belső ellenőrzési vizsgálatot kezdeményezett. 

Öt főt előállítottak

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy az ügyvezető igazgató feljelentése nyomán a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya elrendelte a nyomozást, lopás bűntettének megalapozott gyanújával. A hétvégi megfigyelést követően a jogalap nélküli fakitermelés miatt 8-án hétfőn, öt személyt állítottak elő a nyíregyházi nyomozók. Négy embert hallgattak ki gyanúsítottként a NÍRVV Kft. alkalmazottai közül. Ezt követően bukkantak különféle magánszemélyeknél az eltulajdonított fa nagy részének nyomára. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy korábban is történtek-e hasonló bűncselekmények.

Illés György r.őrnagy, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője tájékoztatott, hogy a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható személyeket jelen pillanatban négy olyan cselekménnyel gyanúsítják, melyek idén nyáron történtek. Most a házkutatás során kb. 80 mázsa tűzifát foglaltak le, de a nyomozás tovább folytatódik. Tisztázni kell a fát megvásárló személyek szerepét is, hogy jóhiszeműen vásároltak-e.