V.Zsindelyes Fesztivál: Zuboly, Edda, Janicsák Veca - nyerő párosítás

ZsindelyesSzeptember 3-án ismét a Zsindelyesé a főszerep. Ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál.

 Idén is lesz fogathajtás, de főzőverseny is, ahol 30 csapat méri össze főzőtudományát. Idén már a modern, pálinkával fűszerezett ételeket külön értékeli Bíró Lajos, az ország egyik legelismertebb séfje. Emellett most is kóstolhatóak lesznek a Zsindelyes termékei, de ebben az évben már kiegészülve: itt debütálnak az új, újfehértói fürtös meggypálinkával készült édes finomságok, csokoládék, koktélok és egyéb italkülönlegességek. A pálinkakultúrát tovább hangsúlyozva idén is felvonulnak a Magyar Pálinka Lovagrend képviselői, közel 40 fős létszámmal, illetve a Zsindelyes Pálinkafőzde nyílt napot is tart, a fesztivál résztvevői ingyenesen megtekinthetik a pálinkafőzőt és a kóstolóházat, szakképzett főzőmester kíséretében.

     Aki a fellépők és a zenés szórakozás miatt látogat el a fesztiválra, az sem fog unatkozni! Reggeltől több népi hagyományokat képviselő  előadó lép fel: a méltán elismert, már-már Zsindelyessel összeforrt Érpataki Asszonykórus, vagy a Sárospatakról idelátogató,  ötletesen elnevezett Zsindely Népi Együttes. Ezután a környék néptáncegyüttesei mérik össze tudásukat egy bemutató keretében, így még a Kállai Kettős Néptáncegyüttes vagy a szlovák határon túlról érkező Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is felkéri a nézőket egy csárdás erejéig. Ebéd utáni ejtőzéshez pedig a nap lágy sugarai alatt élvezhetjük a többszörös nemzeti nívódíjas Bürkös Zenekar dallamait, vagy akár a Petőfi Rádió  felfedezettjeit, a Zubolyt és a Maszkura és Tücsökrajt. Mindkettő  ötvözi a népi hagyományos hangvilágot a modern kor zenei eszközeivel, így alkotva egy abszolút új, igazán élvezetes zenei kreációt. A két zenekar külföldön már abszolút népszerűségnek örvend, a magyar paletta alternatív, vegyes zenei világába pedig már egyre kedveltebb. Aki meghallgatja őket a fesztiválon, biztos érteni fogja a sikerük titkát!

 

EDDA

     Estefelé  egy új zenei irányt vesz a fesztivál: Magyarország legsikeresebb tehetségkutatója, az X-faktor három döntős csillaga érkezik. Janicsák Veca, Takács Nikolas és a győztes, Vastag Csaba egy élőkoncertet adnak a Zsindelyes vendégeinek, ahol felcsendülnek a műsorban előadott sikeres dalok mellett a felfedezettek legfrissebb dalai is. Külön érdekesség, hogy Veca még évekkel ezelőtt járt a fesztiválon. Édesapja lépett fel a Veresegyházi Asszonykórussal, ahova elhozta egy dal erejére a lányát is. Hangjával már akkor is lenyűgözte a közönséget, de ekkor még senki nem sejtette, milyen tehetséggel van dolga Érpataknak. Estefelé pedig a húrok közé csapnak a rock nagyágyúi: az újfehértói, igazán népszerű Roxan zenekar a kisszínpadon, a nagyszínpadon pedig az utánozhatatlan EDDA fog koncertezni.

Maszkura és a Tücsökraj

     Idén a fellépők névsora igazán színes programról árulkodik: itt mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő előadót, legyen szó népzenéről, retro-hangulatról, alternatív, modern zenéről, vagy rockról. A Zsindelyes Fesztivál szervezői mégis azt tanácsolják: „Egész napra kell kijönni, hiszen csak szakképzett előadók lesznek itt, minőségi zenével! Így könnyen lehet, hogy a nap végére új kedvencekkel bővülve távoznak a rock rajongók, vagy éppen a Janicsák Veca kedvelők.”