Autómentes Nap Nagykállóban is

NagykállóA hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre kerül az Európai Mobilitási Hét keretein belül az Autómentes Nap 2011. szeptember 22-én.

Fontos, hogy az iskolás gyerekek részt vegyenek az Autómentes Napon, hiszen a környezeti nevelés egyik alapvető pillére a közvetlen élményeken keresztül megszerzett tudás és tapasztalat. 

2011. szeptember 22.

Autómentes Nap programja

        10:30

    * Gyülekező a Korányi Frigyes Gimnázium parkolójában

 

     10:40

    * Kerékpáros felvonulás a város utcáin, rendőri felvezetéssel

        Az útvonal:  

          o Indulás a Korányi Frigyes Gimnázium udvaráról
          o Vasvári Pál utca
          o Jókai Mór utca
          o Korányi Frigyes út (rövid szakaszon)
          o Ellipszis körforgalom
          o Budai Nagy Antal út
          o Mártírok út
          o Nagybalkányi út
          o Főtér
          o Korányi Frigyes út
          o Vasvári Pál út
          o Érkezés a célhoz a Korányi Frigyes Gimnázium udvara

 
 

      11:30

    * Mozaik verseny:

      Mozaikszerű alkotást kellene készíteni úgy, hogy kapcsolódjon a környezetvédelemhez ill. a megújuló energiákhoz, alternatív fűtéshez. 

      5 fős csapatok jelentkezését várjuk!

      A legjobb és legötletesebb csapatok munkáját ajándékkal jutalmazzuk!
      
      
      

      13:00

    * Kerékpáros ügyességi vetélkedő:

      A vetélkedő helyszíne az iskolaudvaron található sportpálya, ahol egy kialakított ügyességi pályán kell végighaladni az érdeklődő fiataloknak. A program szervezése és lebonyolítás a Nagykállói Kinizsi Sportegyesület feladata. Minden résztvevő apró ajándékot kap. 
      

      15:00

    * Faültetés:

      Hagyományőrzés céljából a Születendő Gyermekek parkjában idén is megrendezésre kerül a faültetés. A 2009-2010-2011-ben született gyermekeknek, a szülők fákat ültethetnek. 
      
      

      Napközbeni kötetlen programok:

    * ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség:

      Az Ügynökség működésének célja alapvetően az energiahatékonyság elősegítése, az energiaforrások racionális felhasználásának támogatása, az új és megújuló energiaforrások alkalmazásának előmozdítása, illetve az energiadiverzifikáció támogatása az Észak-Alföldi régióban.
      Tevékenységük elsősorban az energiahatékonyság, a megújuló erőforrások, a klímavédelem, és az energiapolitika területeire összpontosul.
      

    * Biomassza:

      A biomassza fűtőértékének a megismertetése. A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás. Így a megtakarított fosszilis energiahordozók nem fokozzák a levegő szennyezettségét és a CO2 tartalmának növekedését
      

    * Szelektív hulladékgyűjtés:

      A Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. segítségével a diákok megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségéről és jelentősségéről.
      

    * Állatvédelem:

      Az Állatbarát Alapítvány munkatársai elbeszélgetnek a gyerekekkel az állatvédelem fontosságáról és miértjeiről. Szóróanyagokkal, állatokkal próbálják színesíteni a rendezvényt.

    * ERASMUS Nemzetközi Kapcsolatok Központ

      Az Erasmus (European Community Action Schemes for the Mobility of University Students) program kifejezetten a felsőoktatási intézmények fejlesztési törekvéseit segíti. Felsőoktatási intézmények európai együttműködését, közös oktatási tevékenységek és oktatói, hallgatói cserék végrehajtását támogatja.

      A program gyakorlati tapasztalatairól Dallos Gábor mesél, aki a Nyíregyházi Főiskola Környezettan szakos hallgatója, és egy szemesztert Angliában tanult.  
      

    * Hulladékból ékszert:

      Kató Mariann lelkes környezet és állatvédő segítségével az érdeklődők készíthetnek ékszereket, melyek hulladékból készülnek.
      

    * Egészséges életmód:

      A Magyar Vöröskereszt munkatársainak segítségével, ismeretterjesztés az egészséges életmódról. Szűrővizsgálatok elvégzése és szóróanyagok osztása.