Nézői rekordot döntött az idei Nemzeti Vágta

Vasárnap este ért véget a magyar városok és falvak ünnepe, az immáron negyedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta. A budapesti Hősök terén a Bajai Kistérség település versenyzője, Molnár Gyöngyi emelhette magasba a bajnoki cím dicsőségének vándordíját, a Nemzeti Vágta ’48-as huszárszablyát.

A bajnoki cím mellett ő vihette haza nevezőjének a 10 millió forintos fődíjat. A második helyet Almáskeresztúr, a harmadik helyet pedig Siófok szerezte meg. Az ötnapos országimázs-fesztiválon 150 000 feletti látogató szórakozott a színes programokon. 

Az égiek is kegyesek voltak, szikrázó napsütésben drukkolhatta végig a több tízezeres tömeg a Nemzeti Vágta Döntőjét. Hatalmas sikert aratott az Andrássy úti Vágta Korzó, ahol az induló települések mindegyike megmutatta ínycsiklandó ízeit, kézműves portékáit, programjait, nevezetességeit. Az 56-osok terén felállított Országkonyhában, illetve Bor-és Pálinkálinkafaluban minden ínyenc kedvére válogathatott a kulináris élvezetek tárházából. 

A esemény szervezői minden évben felajánlják a Nemzeti Vágtát egy, a magyarság történelmében kiemelkedő családnak, személynek. Idén azt a két embert emeleték ki, akik világszerte ismertté tették a magyar huszárt: Bercsényi Miklóst és fiát, Bercsényi Lászlót. Látványos parádékon és bemutatókon elevenedtek meg a magyar hadtörténelem pillanatai, és a magyar hagyományőrzők legjobbjainak jóvoltából a televízión keresztül milliós nézősereg élvezhette lovas tradícióink szépségét. 

A vasárnap esti Döntőbe jutott legjobb települések izgalmas küzdelemében végül a Bajai Kistérséget képviselő Molnár Gyöngyi vágtatott át elsőként a célvonalon, Malőr nyergében. A második helyen az almáskeresztúri képviselő Budinszki Barbara végzett Nama nevű lován, a harmadik helyezést pedig Szilágyi Orsolya Siófok színében szerezte meg, lova Jolly Good nyergében. Molnár Gyöngyi a tavalyi Nemzeti Vágtán 2. helyezéssel ért célba. Idei győzelme után sírva nyilatkozta, hogy mennyire boldog, és bízik abban, hogy két gyermeke büszke most rá.

Idén is nagy sikert arattak a tavaly debütált Széchenyi Pálya programjai, ahol 3 napon keresztül folyamatosan mutatkoztak be a különböző lovas szakágak képviselői, és jó hangulatú lovasversenyek zajlottak. A Hősök terén vasárnap a gyermekek részére rendezett Kishuszár Vágtán, Vízi Péter, Mózes nevű lovával diadalmaskodott.

 

A magyar városok és falvak ünnepének történetében másodszor elevenedett meg, a Kocs községben nagy múltra visszatekintő versenye, a kocsitolás. A község legjobbjai sportolókból és művészekből álló csapatot hívtak ki. A Klausmann Viktor élő kommentálásával kísért Paksi Atomerőmű Kocsitoló versenyt végül Kucsera Gábor, Katus Attila, Bárdosi Sándor, Kotmann György, Kiss Gergely, Atom Anti részvételével, a sportolók csapa nyerte.

Idén új sportág is született a Hősök terén. Az MVM-Trade Fogatvágta Sztárfutamában, melyben erre a versenypályára tervezett speciális fogatkocsik versenyeztek, Keresztes Ildikó, Rékasi Károly, Pataky Attila és Piroch Gábor csapott a lovak közé. A csöppet sem veszélytelen küzdelemben végül Keresztes Ildikó nyert, Lázár Zoltán töbszörös fogathajtó bajnok segítségével. Az új, látványos verseny azonnal a közönség kedvencévé vált. Az ismert arcok mellett a történelmi magyar ménesek – mint Bugacpuszta, Kisbér, Bábolna, Szilvásvárad - színében versenyző profi hajtók is elindultak. Az első helyet végül óriási küzdelemben Kisbér színében, Galambos Nándor szerezte meg.

A Nemzeti Vágta Döntőjének napján, az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamának hazai hírességei, Trokán Nóra, Szöllőssi Györgyi, Hajas László, Kaszás Géza és Kunkli Tivadar álltak a rajtszalaghoz. Idén Hajas László óriási hajrával nyerte meg a versenyt. Ezzel nagy álma vált valóra. 100.000 forintos nyereményét a Tűzoltó utcai Gyermekklinika megsegítésére ajánlotta fel.

Az Andrássy úti Vágta Korzó legszebb PORTa címét megosztott helyen Csesznek és Karos standja nyerte el.

Lázár Vilmos a Magyar Lovasszövetség és a Nemzeti Vágta elnöke örömmel számolt be arról, hogy a 13 sikeres vidéki, és egy határontúli előfutam megrendezésével, immáron 12 hetes országos rendezvénysorozattá bővült a Nemzeti Vágta, amelyet hatalmas médiaérdeklődés kísért.

„Nagyon boldog vagyok. Elmondhatatlan mindaz, amit a Vágta stáb véghezvitt. A rekord látogatói szám is bizonyítja, hogy amit megálmodtunk azt szereti a közönség. Teljesült eredeti elképzelésünk, hogy a rendezvény hidat építsen a magyarok között, hogy a Nemzeti Vágta az összefogásról és ne a széthúzásról szóljon.“ – mondta a Döntő utáni pillanatokban Lázár Vilmos.

A idei Nemzeti Vágta számokban:

Magyarország legnagyobb lovas versenyének munkálataiban több mint 500-an dolgoztak. A Nemzeti Vágta területén 170 db sátor állítottak fel, több tízezer adag ételt adtak ki. Az eseményre érkező 380 lovat 3 kamionnyi faforgács és 240 istálló fogadta. A pályához 62 kamionnyi speciális, lóbarát homokot szállítottak és a serény munkások a rendezvény végére közel 20 tonnányi szemetet takarítottak el.

A versenyre hetvenkét település nevezett, az idei Nemzeti Vágtának 7 határon túli magyar település is a vendége volt. A Hősök terén megrendezett műsoroknak több mint 300 fellépője volt, a számos díszvendég között 52 polgármester, a kormány több minisztere, államtitkára is megtisztelte figyelmével az idei Nemzeti Vágtát.