Önkéntesprogram Nyíregyházán

Önkéntes Kincskeresés program célja, hogy júniustól októberig huszonnégy, 9-11. osztályos, belvárosi középiskolás lány és fiú határozott idejű, szerződéses önkéntes munkát vállaljon önmaguk szakmai, emberi tapasztalatszerzése érdekében a Roma Nagycsaládosok Regionális Szervezete (RNRSZ) által a Huszár lakótelepen két és fél éve működtetett Kincskereső Tehetségműhely programban a Teremi Szabadidő, Sport és Környezetvédelmi Egyesület (TSE) közreműködésével.

Nyíregyháza szeparált szükség lakótelepén működő óvoda sajátságos szocio-kulturális gyökerekkel rendelkező huszonnégy nagycsoportosát az iskolai életre felkészítő programba bevont önkéntesek feladata az óvodások játékos oktatása-nevelése; a kicsik számára aktív szabadidős és sporttevékenységek, illetve a környezeti körülményeik gyakorlatban is megvalósuló állapotmegőrzésének szervezése.

A nyári tanulmányi szünetben a csoport közös kirándulást szervezett a nyíregyházi állatparkba, ahol egy teljes napos szórakoztató szabadidős program várta a gyerekeket és az önkénteseket. Az óvodai tanév kezdetétől közös angol nyelv és tánc-mozgáskultúra fejlesztő program indul, amelyet megelőz a gyerekek óvodai csoportjának és a játszóterüknek kitakarítása, rendbetétele.

A programgazda, a RNRSZ vezetője, Teremi Lászlóné véleménye szerint a projekt kiemelt célja a szakmai elemeken túl az, hogy a középiskolás önkéntesek kölcsönösen tartalmas, emberi értékeken alapuló kapcsolatot alakítsanak ki a gyerekekkel. A program idején túl is, a nagycsoportosok iskolába kerülését követően is segítsék a gyerkőcök életét, az új környezetbe való beilleszkedésüket és tanulmányi előre haladásukat. A megvalósításban közreműködő TSE vezetője, Teremi Richárd mindehhez hozzáfűzte, hogy az óvodás korosztály életkoránál fogva nyitott a szociálisan pozitív értékek játékos befogadására, s a nagyobbak, a felnőttek további feladata az, hogy őket patronálva folyamatosan erősítsék bennük ezeket.

Varju Valéria