Folytatósik a Tömbkórház projekt Nyíregyházán

Jósa András KórházLezárult a nyíregyházi tömbkórház projekt első üteme és tovább folytatódik kórházépítés.  A kivitelezők kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárás lezárása után, az új onkológiai centrum építésével folytatódhat a 12,3 milliárd forint értékű Tömbkórház Projekt Nyíregyházán.
 

A Kedvezményezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megvalósításában, a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. által használt területen lezárult a „TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0009 azonosító számú, „Jósa András Tömbkórház Projekt” első építési üteme. A projekt – már a XXI. század kihívásainak megfelelően – a legkényelmesebb és legszínvonalasabb épületegység kialakítását jelenti az egészségügyi szolgáltatásban. Az I. építési ütem műszaki átadás-átvétele az előírt javításokkal együtt teljes körűen lezárult. A 90 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott, közel 12 és fél milliárd Ft összköltségű projekt keretében három új, minden igényt kielégítő épülettömb épül fel.

     Az április közepén megkezdett bontás során számos műszaki problémával kellett szembesülni, ezek megoldásához nemcsak a megyei önkormányzat és a kórház, hanem a kivitelező erőfeszítéseire és pozitív együttműködésére is szükség volt. A munkálatokat úgy kellett elvégezni, hogy a kórház mindennapi életét és a folyamatos gyógyító tevékenységet a lehető legkevesebb kellemetlenség kísérje. Minden fennakadást még így sem sikerült kiküszöbölni, de sikerült biztosítani a körülményekhez képest a gördülékeny betegellátást. A megyei önkormányzat, a kórház és a holding vezetése nevében sok köszönettel tartozunk a betegek, hozzátartozóik és kórházi dolgozók türelméért és megértéséért.

     A mintegy 27 ezer négyzetméteren felépülő, egy onkológiai és  szív- és érrendszeri épülettömböt, valamint egy komplex gyermekgyógyászati központ kialakítását magában foglaló beruházás előkészítő munkálatai, a közműkiváltások és a bontási munkálatok fejeződtek be szeptemberben, így hamarosan elindul a következő építési ütem. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárások a tervek szerint decemberben zárhatóak le, a szerződések megkötése után pedig az onkológiai centrum felépítésével folytatódik a nyíregyházi Pólus projekt.

     A 21. század kihívásainak nemcsak a Jósa András Oktatókórház leendő  épületegyüttese felel majd meg; egy olyan eszközpark beszerzésére is sor kerül, amellyel már a gyógyítás legmagasabb színvonala is garantálható. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy a megye lakosai magasabb szintű ellátásban részesülhetnek. Az építkezések a tervek szerint 2012 végére fejeződnek be.