Minden készen áll az influenza szezon fogadására

A tavalyi tizenkétezerrel szemben idén 25.000 gyermek és 70.000 felnőtt influenzavakcinával töltötte fel hazai készletét a Sanofi Pasteur, a világ legnagyobb vakcinagyártója. A szakemberek szerint így idén várhatóan elkerülhető lesz az előző influenza szezonban rövid időre kialakult vakcinahiány.

Idén is elérhető az Európában először tavaly alkalmazott higanymentes, mikrotűs védőoltás, amely szinte fájdalommentesen adható be, és amely már tavaly népszerű felnőtt védőoltásnak bizonyult.

A tavalyihoz képest kétszer annyi influenza elleni gyermekvakcinát tesz elérhetővé Magyarországon a Sanofi Pasteur, a világ vezető vakcinagyártója, hogy elkerülhető legyen a tavaly rövid időre kialakult vakcinahiány. A múlt évben a gyártó a 2009-ben elfogyott 3.000 adag gyermek influenza vakcinával szemben 12.000 adag védőoltással készült a hazai igények kielégítésére, ám tavaly még ez a többszörös tartalék is kevésnek bizonyult, így márciusban a környező országokból csoportosítottak át készletet.
 
Dr. Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője szerint az idén rendelt 25.000 adag gyermek védőoltás az előzetes felmérések alapján elegendő lesz. Felnőtt védőoltásokból emellett további 70.000 adag lesz elérhető. A fenti mennyiségeken kívül, szükség esetén még át tudunk csoportosítani Magyarországra akár több százezer adagot is.
„Nehéz megbecsülni, hogy hányan kérnek térítéses védőoltást az idei influenza-szezonban. 2009-ben, a H1N1-vírustól való félelem miatt ugrott meg jelentősen az influenza ellen védekezők száma, tavaly ugyanakkor jelentősen visszaesett az érdeklődés, egészen a járvány kezdetéig. Akkor viszont robbanásszerűen megugrott az érdeklődés, miután sokan szembesültek a családban és az ismerősök között a vírus súlyos lefolyásával és szövődményeivel.
 
A szakember tapasztalatai szerint az oltási hajlandóságot az időjárás és az esetleges külföldi járványokról szóló hírek is befolyásolják. – A vírus ugyanakkor mindezektől függetlenül fertőz. A legjobb, ha valaki még a járvány megjelenése előtt, november végéig megkapja a szükséges védelmet, hiszen szervezetünknek kb. 2-3 hétre van szüksége a teljes védettség megszerzéséhez. A vakcina mintegy 90 százalékos eséllyel elkerülhetővé teszi a betegséget, és ezzel a súlyosabb szövődmények kialakulását.  
 
A felnőttek számára idén is elérhető lesz az Európában először tavaly alkalmazott, és Magyarországon nem várt gyorsasággal népszerűvé vált mikrotűs védőoltás, mely több szempontból is áttörést hozott az influenza elleni védekezésben: a védőoltás egyrészt jóval kevesebb, ráadásul higanymentes oltóanyaggal is kimagaslóan hatékony, miközben majdnem fájdalommentesen beadható. Mivel az orvosok tapasztalatai szerint az emberek 70 százaléka (a munkaképes korú felnőtt férfiaknak pedig még nagyobb része) a tűtől való félelmében mond leginkább nemet az influenza elleni vakcinára, érthető, hogy az új védőoltás már az első, tavalyi szezonban a legnépszerűbb, térítéses felnőtt oltássá vált. A mikrotűs vakcina a szakember reményei szerint hosszabb távon is segít majd az oltási hajlandóság növelésében, és ezáltal az influenzajárvány egyre súlyosabb következményeinek visszaszorításában.