A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei sörbarátok is adnak a minőségre

 A Szomjoltóság turné négy megyében, köztük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végzett kutatásának eredményei szerint a kelet-magyarországi sörbarátok számára fontos a minőség. A válaszadók lényegesnek tartják, hogy kedvenc sörük minőségi alapanyagokból készüljön, választásukat pedig nagyban az ízvilág határozza meg. E mellett a többségnek egy jó sör jéghideg és frissítő, amit legszívesebben baráti összejövetelek alkalmával kortyolnak. 

 A kutatáson résztvevők 94 százalékának fontos, hogy kedvenc sörük friss forrásvízből készüljön, valamint 70 százalék számára lényeges, hogy adott márka nagy múlttal rendelkezzen. A kutatás többek között kíváncsi volt arra is, hogy az emberek mit tartanak a minőségi sörök legfontosabb jellemzőjének. A válaszadók 89 százaléka szerint a legfontosabb tényező, hogy a főzés során minőségi alapanyagokat használjanak fel, és csupán 3 százalék számára fontos a feltűnő csomagolás vagy üveg.

Arra a kérdésre, hogy általában mi alapján választanak sört, a résztvevők 71 százaléka az ízvilágot jelölte meg. A második legfontosabb tényezőnek a magyar eredet bizonyult (38%), melyet a márka preferencia követ 26 százalékkal.

A kitöltők többségének (88%) egy jó sör jéghideg és frissítő, melyet 54 százalékuk legszívesebben baráti összejövetelek alkalmával fogyaszt el. A második leggyakoribb fogyasztási alkalomnak a munka utáni jól megérdemelt sörözés bizonyult (25%). A válaszadók 17 százaléka iszik leginkább a hétvégén sört, míg csupán 1% kortyolgatja legszívesebben az aranyló nedűt tévénézés közben. A kutatás során kiderült az is, hogy a sörkedvelők többféle sört vásárolnak rendszeresen. A válaszadók legnagyobb arányban (36%) leggyakrabban Kőbányaival frissítik fel magát.  

A díjnyertes sör a Szomjoltóság turné keretén belül 2011 nyarán Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye 12 település strandjára látogatott el, hogy minőségi felfrissülést nyújtson a nyári napokon. A látogatók kívülről-belülről szemügyre vehették az átalakított tűzoltóautót, miközben poroltóból csapolt jéghideg sört kortyolgathattak. A Szomjoltóság legénysége e mellett kíváncsi volt a strandolók sörözési szokásaira is.  A Kőbányai kutatásán közel 240 fő vett részt és töltötte ki a kérdőívet.