A Szegénység elleni küzdelem világnapja Nyíregyházán

Október 17-ét az ENSZ Közgyűlése 1992-ben nyilvánította A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjának, Magyarországon 1996-tól emlékeznek meg róla. A MAGYAR SZEGÉNYSÉGELLENES HÁLÓZAT a „Szegénység elleni küzdelem világnapja” alkalmából információs napot tart.

A szegénység csökkentése, megszüntetése érdekében dolgozó civil szervezetek, valamint szegénységben élő magánszemélyek informális összefogása. A Hálózat 2004 áprilisában alakult meg, s még ebben az évben az Európai Szegénységellenes Hálózat teljes jogú tagjává vált. A Hálózat mintegy száz tagszervezetével, magánszemély tagjaival, önkénteseivel az egész országot lefedi.

A világnap rövid története:

A gondolat a francia Joseph Wresinski atyától, az ATD-Negyedik Világ mozgalom alapítójától származik. A kezdeményezés gyorsan és sokakat ragadott magával, 1987. október 17-én tömegek gyűltek össze Párizsban annak a kőnek a leleplezésére, amelyre Wresinski szavait vésték: "Valahányszor férfiakat és nőket arra ítélnek, hogy súlyos szegénységben éljenek, emberi jogok sérülnek. Magasztos kötelességünk, hogy erőink egyesítésével biztosítsuk a jogok érvényesülését".

Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A világnap jelentősége, hogy ráirányítja a figyelmet a szegények problémájára, ugyanis érdekérvényesítő képességek hiányában a nélkülözők hangja egyre halkabb. Magyarországon a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékossággal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok.


2011. október 15.

2011-ben a világnapot a Magyar Szegénységellenes Hálózat október 17-e helyett hétvégén
október 15-én szombaton tartja.

Hely: Nyíregyháza, Kossuth tér

Ideje: 2011. október 15 (szombat) 1000 –tól 1800 –ig

A rendezvény célja:

     Tájékoztatás a szegénységben élők helyzetéről, figyelemfelhívás a szegénység növekedésére, illetve a szegénységben élők számára szociális információnyújtás.

Programok:

    * Tájékoztatás a szegénységben élők helyzetéről.
    * Szociális információnyújtás.
    * Figyelemfelhívás a szegénység növekedésére. – Kiállítás: festmények, és életképek.
    * Gyermekrajzok a szegénységről – kiállítás (rajzpályázat alapján)
    * Gyermekprogramok:
          o Rajzolás
          o Színezés
          o Gyermek TOTO
          o Kézműves foglalkozás