Még érvényben van a szmogriadó Nyíregyházán

Nyíregyháza A légköri aeroszol (szálló por PM10 frakció) 24 órás átlagkoncentrációja Nyíregyháza városban a Széna téri mérőállomás adatai szerint 2011.10. 27.-én meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, majd három egymást követő napon, 2011. 10. 28.-án, 2011. 10. 29-én és 2011. 10. 30-án meghaladta a riasztási küszöbértéket.  

 Napi átlagértékek alakulása ebben az időszakban:  


*2011. október 27.   81,4 mikrog./m3*


*2011. október 28.   121,3 mikrog./m3*


*2011.október 29.    137,3 mikrog./m3 *


*2011.október 30.   122,3 mikrog./m3 *  

 

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulása még  több napig nem várható, így a levegőminőség romlása tovább folytatódhat.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyülésének 32/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelete Nyíregyháza város szmogriadó tervéről, valamint a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása alapján,

 

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV Szmog Riadó Bizottságának elnöke nevében, Kósa Tímea alpolgármester és Jászai Menyhért alpolgármester 2011. október 30-tól szmogriadót rendelt el!  

 

Nyíregyháza MJV közigazgatási területén, október 30-ától visszavonásig:  Teljes tűzgyújtási tilalom, beleértve a kerti hulladék ill. avar égetését is! 

 

Továbbá  kérjük a lakosságtól, hogy:

- Lehetőség szerint mellőzzék a gépkocsik használat (főleg dízel üzemű  gépjárművek esetében), helyette a válasszák a tömegközlekedést.

 

- A vegyes tüzelésű tüzelőberendezések használatának korlátozása, ill. gázüzemre váltása. Ahol többfajta tüzelési mód áll a lakosság rendelkezésére a vegyes tüzelésű berendezések (kandalló, cserépkályha) mellőzése.  

 

Tájékoztatás a szállópor egészségügyi hatásairól:

 

A szálló  por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. Hosszabb távon (évek alatt) tüdőelváltozást okozhatnak, melyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.  

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.  

 

További információk:

A legfrissebb levegőminőségi adatokat megtalálják a következő internetes honlapokon: www.kvvm.hu/olm; http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/