A Nyíregyházi Állatpark elefánt tenyészközpont lett

sóstó Zoo Soha ennyi elefánt nem volt még Magyarországon! Az Európai Fajmegőrzési Program afrikai elefánt tenyészközpontot hozott létre Nyíregyházán.  

 


 Az Állatpark  eddig is tartott elefántokat- az országban egyedülálló módon  ázsiai és afrikai fajt is-, ám tenyészcsapat ez idáig nem volt  a kertben. Az állatok érkezése hatalmas szakmai siker, hiszen egy elefánt értéke 100.000 euró is lehet, a nyíregyháziak pedig ingyen jutottak a nagy értékű állatokhoz.  Idén Európában rajtuk kívül senki nem kapott 5 elefántot tenyésztésre, azonban a nyírségi állatkert kitűnő adottságai és szakmai sikerei miatt egy ivarérett afrikai elefánt bikával és négy tehénnel foghat hozzá a tenyésztéshez.Ráadásul munkatársukat Takács Zoltánt megbízták a Kelet-európai régió szakmai felügyeletével is.

 

A csapat tagjai folyamatosan érkeznek a világ minden pontjáról , Svédországból, Spanyolországból és Nagy-Britanniából. 2011 november 9-én 8.00-tól a sajtó munkatársai a Jack nevű 18 éves Angliából érkező elefánt bika kipakolásának lehettek tanúi.

 

 

Háttér információ:

 

Takács Zoltán (alias Mazsi) azon szaktekintélyek egyike, aki messze vitte és viszi a SóstóZoo hírét-nevét. 1980-tól tevékenykedik  állatkertekben, Nyíregyházára 2006-ban érkezett az igazgató, Gajdos László hívására. Már  mögötte volt számos, európai kertben megszerzett tapasztalat és szakmai ismeret. Sóstón már részt vett az új afrikai elefántház tervezésében és nagy lendülettel alakította ki – tekintettel, hogy az ázsiai  és afrikai faj egymással nem érintkezhet – a két, mára már 8 tagúvá gyarapodó gondozói csapatot. A fiatalok emlékezetes sikere volt  Magyarország első elefánt bébijének  megmentése, amikor  az anyja  betegsége miatt képtelen volt a kicsi táplálására.

Takács Zoltán irányításával a kollektíva  8 elefántot – 3 ázsiait és 5 afrikait – gondoz s ennek jóvoltából is válhat a Nyíregyházi Állatpark a régió valóságos elefánt-nagyhatalmává. S bizonnyal a minőségi munka jóvoltából lehet Takács Zoltán a kelet-európai állatkertek elefántjainak tenyésztését és gondozását koordináló szakfelügyelővé.

 

Jack, a 18 esztendős elefántbika érkeztével szükségessé vált az afrikai elefántok otthonának átalakítása. A felnőtt korban lépő bika sajátossága ugyanis, hogy must* alatt  a tesztoszteron szintje a normális szint tízszeresére emelkedhet s   viselkedése alaposan megváltozik. Tör-zúz, veszélyezteti a közelében élőket. Ezért a házban külön „bikabiztos” részt alakítottak ki, megerősítvén  az elválasztó elemeket. A minimum 3 héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére a bika érkeztére tekintettel  készülnek a sóstói afrikai elefántházban serénykedő szakemberek.

 

Must* ( mászt)  Időszakonként  a ivarérett elefánt  hímekben  hormonális változások játszódnak le, ilyenkor  a bikák rendkívül agresszívekké és veszélyesekké válnak.