Orrszarvú leguánok keltek ki a Nyíregyházai Állatparkban

Ez a hónap sem telt el különleges esemény nélkül, rendkívül ritka orrszarvú leguán bébik keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban ez idáig senkinek sem sikerült szaporítania ezt a veszélyeztetett hüllőt.

Az orrszarvú leguán nehezen szaporodik fogságban, így a park gondozóit is meglepte, hogy a tenyészprogram keretében érkezett pár első párosodása termékeny tojásokat eredményezett.

Mivel a hazai  klíma nem megfelelő a keléshez –hiszen állandó 29-30 fok valamint 90%-os páratartalom szükséges 3 hónapon keresztül - ezért a gondozók keltetőbe helyezték el  a tojásokat.

Az apróságok a 90 napos inkubációs idő után feltörték a tojáshéjat, ám a kelést ne kapkodták el, 5 napig csupán a fejüket dugták ki, s úgy ismerkedtek a külvilággal.

A 3 1 hetes  gyík a szikanyag felszívódása után mára ádáz ragadozóvá vált s  már jó étvággyal fogyasztják a  gerincteleneket és az apróbb gerinceseket. A jelenleg 12 cm-es állatok ivarérett korban 120cm-esek lesznek s addigra áttérnek a vegetáriánus kosztra is.

A hispaniolai orrszarvú leguán (Cyclura cornuta) egyike a legnagyobbra növő leguánoknak. A természetben, kizárólag a karibi térségben, Hispanola szigetén (Haiti, Dominikai Köztársaság) élő különleges megjelenésű faj. Olivazöld rejtő színének köszönhetően könnyen elbújik a sziklás, bozótos élőhelyén a ragadozók elől. Nevét az orrcsúcson található három szarvszerű kinövésről kapta.