Ösztöndíjprogram bemutató Nyírbátorban

Nyírbátor Az Értetek Karitatív Egyesület a Demján Sándor Alapítvánnyal közösen tegnap Nyírbátorban tartotta meg a 2012 évi ösztöndíjprogramjának bemutatását.

 Az egyesületet 2007 óta a Demján Sándor Alapítványtól  évi 200 millió forint támogatást kap, amit a Nyírbátor és vonzáskörzete kistérség 26 településén és további 5 romániai településen tud programjaihoz felhasználni. Mivel az ország egyik legelmaradottabb, infrastuktúrálisan leg- hátrányosabb kistérségéről van szó, ezért kezdeményezte Demján Sándor ezt a támogatást 5 évvel ezelőtt.

 

2012-ben a gazdasági válságot követően felére csökkentette az adományozó a támogatási összeget, mely mellett viszont egy évvel meghosszabbította a támogatási évét az egyesületnek. A vállalt 1 milliárd forint támogatási keretösszeg így az egyesület számára megmaradt, csak 2012. és 2013 években 100 – 100 millió forint adományozói támogatással működik tovább az Értetek Karitatív Egyesület.

 

Az egyesület 2012. évi programját a támogatási összeghez igazította, így a korábbi évekhez képest lecsökkentette az ösztöndíjprogramját. A program átalakításánál is az volt a cél, hogy a közösségek kapjanak minél több támogatást, ezáltal képesek megkönnyíteni a térségben élő szociálisan rászorult és hátrányos helyzetben élő gyerekek beilleszkedését. – mondta el a rendezvényen Ács Tamás, a Demján Sándor Alapítvány programkoordinátora.

 

A jövőben kiemelten a felső tagozatos diákokat és a középiskolásokat tudják  anyagi támogatásban részesíteni. Emellett a nagy érdeklődésű, sikeres közösségi programokat is tovább tudják működtetni. Új kiegészítő programelemet is beépítettek a 2012-es programba, a helyben működő Sárkány Wellness és Gyógyfürdővel együttműködve. Az „Esélyt a holnapért 2012” program keretében minden érintett településről, településenként 50 gyermeknek tudnak úszás és fürdőélményt biztosítani egy teljes nap keretében. Emellett megmaradnak az óvodai támogatások a fejlesztő játékok, és udvari játékok tekintetében, a nyelvtanfolyamok biztosítása a középiskolás tanulók számára, emellett nyári táborokat is széles körben kínálnak. A támogatások pályázat keretében kerülnek elbírálásra, melyek beadási határideje az egyesület felé: 2011.december 16.