Óriás-madáretető állítás a Sóstói-erdőben

 A nyíregyházi E-misszió  Egyesület az Erdők Nemzetközi Évének és a széncinege évének méltó zárásaként december 3-án, szombaton óriás-madáretetőt helyez ki a Sóstói-erdőbe, az Erdei Tornapályára. 

A nagy méretű etető  remélhetőleg nem csak az erdő madárkái számára nyújt táplálékot, de talán ahhoz is hozzájárul, hogy a téli időszakban is minél többen kilátogassanak Nyíregyháza ősi tölgyes erdejébe, és közelebbről megismerkedhessenek annak élővilágával – nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az Egyesület projektvezetője. 

A Sóstói-erdőbe kihelyezendő  etető feltöltéséről és rendben tartásáról az E-misszió  Egyesület önkéntes Erdőpásztorai fognak gondoskodni. Sajnos az utóbbi időszakban több rongálás is történt az Erdei Tornapálya környékének létesítményeiben. Őszintén reméljük, hogy az önkéntes munkával készített madáretető épsége nem forog veszélyben, mindenkit kérünk, hogy vigyázzon rá! 

Fel szeretnénk egyúttal hívni a figyelmet a téli madáretetés fontosságára, ugyani saját otthonában (akár egy panelház erkélyén is) bárki tud segíteni a táplálékot kereső madaraknak. Fontos tudni, hogy a legfontosabb madártáplálék a nyers (pirítatlan és semmiképpen sem sózott) napraforgómag, de az almát és a nem sózott vagy főzött szalonnát vagy faggyút is szívesen csipegetik egyes fajok. Kenyeret és általában emberi ételmaradványt nem szabad a madaraknak adni, és alapszabály, hogy az etető sosem maradhat üresen – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a szakember. Akit részletesebben érdekel a téma, a Magyar Madártani Egyesület honlapján (www.mme.hu) tájékozódhat. 

A madáretető ünnepélyes fölállítására december 3-án, szombaton 10 és 11 óra között kerül sor. Az E-misszió Egyesület várja az alkalomra az erdő és a természet barátait. Az egész évben önkéntesen dolgozó Erdőpásztorok – akik többek között 130 zsáknyi szemetet távolítottak el az erdőből az elmúlt 12 hónap folyamán – ajándékban is részesülnek: a Sóstói-erdőben termett vadalmából és vadkörtéből főzött pálinka, a „palackba zárt Sóstói-erdő” egy-egy kis üvegcsényi adagját kapják jutalmul. 

 

További információ:


Szigetvári Csaba 

E-misszió Egyesület 

4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6. 

tel/fax: +36 42 423-818 

sostoierdo@e-misszio.hu 

www.e-misszio.hu 

www.sostoierdo.hu