Évértékelő a szabolcsi Egészségügyi Holding-nál

 Nemrég az elmúlt évet értékelő és az idei év terveit ismertető tájékoztatóra került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt-nél.

 

2011
 
Stabil gazdálkodás, működőképesség, indokolt fejlesztések 
 
Az esélyegyenlőség megteremtése, a legmagasabb orvosi ellátás biztosítása, a betegközpontúság megteremtése a filozófiája a 2009-ben létrejött Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt.-nek, amely mára már négy megyei tagkórházat foglal magában.
 
Példaértékű  modellt teremtett az országban az egészségügyi intézmények számára, mind az egységes minőségi betegellátás, a költséghatékonyság, ebből fakadóan a racionális gazdálkodás területén. Ezt bizonyítja, hogy az eltelt időszakban évről évre pozitív üzemgazdasági eredményt értek el tagkórházaink. 
Bizonyított, hogy az integráció képes stabilizálni a gazdálkodást, és az egyre szűkülő források mellett is sikerült megőrizni a működőképességet. Sikerült –bár nagyon feszesen- megtartani a betegellátás színvonalát 2011-ben is:
 
az ellátási szintek nem csökkentek;
elindultak azok a beruházások, fejlesztések, amelyek már a szakmai integrációt hivatottak erősíteni (ott történik fejlesztés és olyan mértékben, ahol indokolt);
komoly fejlesztések, pályázatok is elindultak;
Jósa Pólus projekt;
Sürgősségi Betegellátó Osztályok fejlesztése Nyíregyházán, Fehérgyarmaton;
eszközfejlesztések (HURO pályázatból);
PIC/NIC pályázat.
 
Az országos problémák helyben is láthatóak:
 
fiataljaink és szakorvosaink, valamint szakdolgozóink egyaránt méltánytalan kereset mellett kénytelenek végezni munkájukat;
a dolgozói elvándorlás a holdingban is mindennapos problémává vált.
 
 
2012
 
A négy kórház január elsejétől az állami fenntartásban is együtt megy tovább, és az integráció folytatódik!  
 
A különböző  kompetenciaszintek meghatározása: hol és milyen szintű ellátásokat szabad és szükséges elvégezni.
 
A járóbeteg ellátásban: ugyanolyan magas szakmai színvonalú ellátáshoz juthatnak hozzá a betegek, úgyhogy minél kevesebb utazással történjen mindez.
A fekvőbeteg ellátásban: az adott betegség gyógyításához szükséges legmagasabb diagnosztikai háttérrel rendelkező kórházban vehessék igénybe a gyógyuláshoz szükséges szolgáltatást.
 
Az elv az, hogy az adott beavatkozásokat ott kell levégezni, ahol a legmagasabban képzett szakmai team áll rendelkezésre az adott betegség gyógyításában. (Érközpont, Onkológiai Centrum) 
 
Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. Tömbkórház finanszírozására: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megvalósul egy, a legkorszerűbb ellátást nyújtó csúcsintézmény. 
 
 
Egy egészségesebb társadalomért dolgozunk!
 
 Az egészséges társadalom egyet jelent azzal, hogy mindenki elérhesse azt az életminőséget, melynek birtokában aktív életet élhet. A betegségek megelőzésében nagy szerepe van az egészségügyi intézményeknek, hiszen a gazdasági teljesítőképesség, a jövő attól függ, milyen egészségi állapot jellemzi az adott térségben élőket. Éppen ezért a holding tagkórházai számára is kiemelt jelentősége van a prevenciónak, annak, hogy az egészség mindenki számára érték legyen.